В ISW розповіли, чому для України важливо утримувати Бахмут

ЗСУ довгий час обороняють Бахмут від російських атак, оскільки це стратегічно обґрунтовано, попри певні витрати.

В ISW розповіли, чому для України важливо утримувати Бахмут/фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Запеклі бої за Бахмут не припиняються вже декілька місяців — росіяни не полишають спроб захопити місто. Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що українська оборона Бахмута, ймовірно, є стратегічно правильною спробою, попри її витрати для України.

На думку аналітиків, витрати ресурсів ЗСУ під час операції в Бахмуті пов'язані з планами щодо наступу в інших місцях.

Україна б заплатила значну ціну за те, щоб дозволити російським військам легко взяти Бахмут. Сам по собі Бахмут не має ні оперативного, ні стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко, вони б могли сподіватися на розширення операцій, а Україна після відступу втратила б хороші оборонні позиції, йдеться у звіті.

Також варто враховувати і політичне значення міста. Щобільше, ЗСУ намагаються виснажити російські війська на цьому напрямі.

"Українські сили раніше використовували аналогічну модель поступового виснаження, щоб змусити російські операції у певних районах досягти кульмінації після кількох місяців великих втрат особового складу та техніки", — сказано у звіті.

Вони нагадали, що влітку 2022 року російські сили місяцями намагалися прорвати українську оборону в Сєвєродонецьку та Лисичанську. Останній був захоплений лише після організованого догляду ЗСУ. Однак вихід на кордони Луганської області не дав російським окупантам великої переваги, а навпаки – призвів до серйозного застою у наступі на Донбасі.

"Українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме аналогічному результату — російські сили перекидають у цей район сили й техніку з травня 2022 року і ще не досягли якихось значних успіхів в оперативному відношенні", — заявили аналітики.

Також в ISW заявили, що українські сили стримують російські війська у Бахмуті, перешкоджаючи росії продовжувати наступ в інших місцях.

"Захід сприяв тому, що Україна не змогла скористатися скутістю російських військ у Бахмуті, повільно переміщуючи або утримуючи системи озброєнь та постачання, необхідні для великомасштабних контрнаступних операцій", — заявили аналітики.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Українська оборона Бахмута, напевно, є стратегічно обґрунтованою операцією, попри втрати для України.
  • Дискусія блогерів навколо повідомлення про заміну генерал-полковника Михайла Теплинського на генерал-лейтенанта Олега Макаревича на посаді командувача Повітряно-десантних військ Росії (ВДВ) ще більше підкреслила розкол між двома основними групами в Міноборони Росії.
  • Дискусія блогерів із цього питання також дає уявлення про внутрішню динаміку Міноборони Росії, яка могла призвести до усунення Теплинського.
  • Євген Пригожин розпочав серію інформаційних операцій, спрямованих на те, щоб уявити себе героєм-жертвою Росії у хрестовому поході проти дрібної та корумпованої російської влади.
  • The Sun повідомила, що розвідка США оцінює загальні втрати російських військових в Україні у 188 тисяч осіб.
  • Російські окупанти продовжували обмежені наземні атаки, щоб відновити втрачені позиції лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські окупанти продовжували завдавати ударів по Бахмуту і на захід від Донецька.
  • Російські окупанти, мабуть, поступово просуваються вперед у районі Бахмута.
  • Доступні дані із відкритих джерел станом на 21 січня вказують на те, що заяви російського окупаційного чиновника Володимира Рогова від 20 січня про захоплення великої території, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції.
  • Скарги російських блогерів вказують на те, що російські збройні сили продовжують покладатися на мобільні телефони та незахищені цивільні технології для виконання основних військових функцій, що є серйозним порушенням оперативної безпеки.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev