ВІДЕО. Нова бойова техніка ЗСУ допомагає нищити рашистів на фронті

Українські воїни вперше продемонстрували роботу британської радіолокаційної системи артилерійської розвідки MAMBA/ARTHUR.

Нова бойова техніка ЗСУ завдає рашистам чимало клопоту

Контрбатарейний радарний комплекс ARTHUR (акронім від «ARTillery HUnting Radar») був розроблений у 90-х роках шведською компанією Ericsson Microwave Systems. У британській армії, де він перебуває на озброєнні з 2003 року, та отримав назву MAMBA (від «mobile artillery monitoring battlefield asset»).

Основне призначення цього радару – виявлення та відстеження пострілів польової артилерії та пусків РСЗВ, забезпечення контрбатарейного вогню, а також коригування артилерійського вогню дружніх підрозділів. При виявленні «роботи» ворожої артилерії радіолокатор відстежує траєкторію польоту її снарядів, а також обчислює їх точки «виходу» та «прильоту». Ця інформація може бути використана для попередження своїх військ у зоні удару чи для забезпечення контрбатарейного вогню.

Відмічається, що комплекс здатен виявляти гармати на відстані 20-25 км і 120-мм міномети на відстані 35-40 км з круговою ймовірною похибкою 0,35% від дальності. MAMBA може працювати в автономному режимі або в мережі з іншими комплексами, щоб охопити територію понад 2000 квадратних кілометрів.

Усі отримані дані автоматично передаються в центр бойового управління. Обладнання комплексу також включає власну систему управління та зв’язку для прямого керування контрбатарейним вогнем. Система може обробляти дані від понад 100 цілей за хвилину. Змонтовано радар на базі гусеничного двосекційного всюдиходу Bandvagn 206.

Підготовку до застосування і експлуатації іноземної техніки українські військові проходили за кордоном. Серед переваг нової зброї воїни виокремлюють мобільність, чудову прохідність, автономність та амфібійні можливості гусеничної машини.

Щоб максимально ефективно та безпечно працювати на лінії фронту, виявляти ворожу артилерію і наводити на неї наших «богів війни», екіпаж станції має постійно «кочувати».

«В середньому, за одну годину, ми змінюємо десь три позиції. Вчора було перехоплення кацапів, де вони казали «хохли, станьте на одному місці, бо ми не можемо вас упіймати», – розповідає воїн Андрій на псевдо «Дідо».

Окремо боєць відзначив точність даних, які передаються артилерії завдяки MAMBA.

«Нещодавно спілкувалися з обслугою «трьох сімок» котрі підтвердили, що наша точність перевірена «пташкою» – до 5 метрів… Там де працює наша техніка лінія фронту зміщується дуже активно», – зазначив військовий.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev