Війна і Сіверський Донець: який стан головної водної артерії Донбасу?

Як бойові дії уже вплинули на стан Сіверського Дінця?

Війна і Сіверський Донець: який стан головної водної артерії Донбасу? / колаж з фото з Вікіпедії та ГШ ЗСУ

Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів, незважаючи на активні бойові дії у регіоні, продовжує виконувати державний моніторинг поверхневих вод у суббасейні річки Сіверський Донець. Було опубліковано свіжий огляд за підсумками моніторингу в серпні.

Внаслідок російської військової агресії з 24 лютого в басейні Сіверського Дінця порушено сталу систему управління водними ресурсами, що створює ризики сталого водопостачання, кажуть фахівці. 

​Через бойові дії в регіоні проблема якісного стану річок стала ще більш актуальною, адже російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також по каналізаційних очисних спорудах, зазнали пошкоджень об’єкти водопостачання та водовідведення у містах Харківської, Донецької і Луганської областей.

Значно впливає на якість поверхневих вод пошкодження в результаті воєнних дій електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, вимкнення струму призводить до припинення роботи очисних споруд у населених пунктах.

Аеротенк / фото: ua.all.biz Аеротенк / фото: ua.all.bizАеротенк — основна споруда очисних комплексів для штучного біологічного очищення стічних вод за допомогою активного мулу та аерації (за рахунок життєдіяльності мікроорганізмів, що споживають кисень). У разі вимкнення електропостачання припиняється подача повітря, що призводить до загибелі цих мікроорганізмів, і процес очищення стічних вод не відбувається, внаслідок чого забруднені стоки з цих очисних споруд потрапляють безпосередньо у річки.

«Ознаки неефективної роботи очисних споруд ми фіксуємо після відновлення моніторингу в регіоні: це підвищені концентрації в р. Сіверський Донець по азоту амонійному (відносно багаторічних значень, але без перевищень нормативних значень)», — кажуть фахівці.

Також негативні прояви військових дій відзначаються за результатами попередніх досліджень (червень-липень). Так, у суббасейні річки Сіверський Донець було зафіксоване перевищення екологічних нормативів якості по таких небезпечних речовинах, як пестициди, поліароматичні вуглеводні, леткі органічні сполуки та важкі метали. Також було виявлено наявність у воді нафтопродуктів (в межах нормативних значень), що раніше не фіксувалось.

«Через військові дії існує проблема засмічення річок рештками військової техніки, забруднення від пального, вибухівки, тощо, але оцінити ці наслідки стане можливим вже після закінчення війни і нашої перемоги», — зазначають в управлінні. 

Посилює проблему забруднення річок низька водність, яка спостерігається в басейні Сіверського Дінця понад 10 років, і цей рік не є виключенням. Маловоддя на даний час спостерігається не тільки в басейні Дінця, але і на річках по всій Європі.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev