Війська рф не отримають переваг, навіть захопивши Бахмут: в ISW пояснили, чому слова окупантів не мають стратегічного значення

Навіть якщо заява ватажка ПВК Вагнера Євгена Пригожина про захоплення Бахмута є правдою, взяття міста не має для них стратегічного значення, адже не дозволить виснаженим силам рф створити плацдарм для подальших наступальних операцій.

Бахмут. Фото з відкритих джерел

Перемога Пригожина над рештою районів Бахмута, про яку він заявляє, є суто символічною, навіть якщо вона відповідає дійсності. Про це йдеться у новому зведенні ISW.

«Останні кілька міських кварталів східного Бахмута, які, за словами Пригожина, були захоплені силами групи Вагнер, не є важливими ні з тактичної, ні з оперативної точки зору», — зазначають аналітики.

За даними ISW, захоплення Бахмута не дає російським військам оперативно значущої території для продовження наступальних операцій або будь-якої особливо сильної позиції, з якої можна було б захищатися від можливих українських контратак.

Триваючі українські контратаки на північ, захід і південний захід від Бахмута ускладнять будь-яке подальше просування російських військ за межі Бахмута в найближчій перспективі.

Заява Пригожина про відхід, незалежно від того, чи вийде Вагнер з міста, чи ні, вказують на те, що Пригожин не має наміру продовжувати наступальні дії з метою просування безпосередньо на захід від Бахмута.

Відзначається, що сили Вагнера навряд чи зможуть успішно провести контрольований вихід з міста.

Вагнерівці також навряд чи зможуть створити адекватну оборону або закріпити нещодавні здобутки в Бахмуті, достатні для запобігання українських контратак до 25 травня, навіть якщо заява Пригожина про виведення Вагнера відповідає дійсності.

Українські війська все ще перебувають у Хромовому та Іванівському і ведуть бої з російськими військами в Бахмуті та поблизу нього.

Пригожин фактично заявив, що сили його ПВК проведуть оперативну паузу, відпочиваючи і відновлюючи боєздатність у польових тренувальних таборах у невстановлених районах, ймовірно, далеко від лінії фронту.

У звіті також наголошують, що «відведення військ у контакті з противником є надзвичайно складним завданням», яке сили групи Вагнера навряд чи зможуть виконати у п’ятиденний термін, запропонований Пригожиним.

Здійснення допомоги на місці, перебуваючи в контакті з противником, також є надзвичайно складним маневром, який російським військам, швидше за все, буде важко здійснити, навіть якщо МО рф погодиться на нього піти.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev