Військовий облік для жінок: для кого він обов’язковий та коли треба з’явитися у ТЦК

На військовий облік мають стати жінки з медичною освітою. Ухилення від обліку карається штрафом від 850 грн до 1,7 тис. грн.

Ілюстративне фото

З 1 жовтня жінки медичних чи фармацевтичних спеціальностей від 18-ти до 60-ти років повинні стати на військовий облік. Він потрібен для узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі, повідомляє Харківська правозахисна група.

Жінка, яка стає військовозобов'язаною, автоматично перебуває в запасі Збройних сил України.

До списку медичних чи фармацевтичних спеціальностей входять:

— фізична реабілітація;

— фізична терапія;

— медична та психологічна реабілітація;

— громадське здоров’я;

— промислова фармація;

— ерготерапія;

— стоматологія;

— медсестринство;

— фармація;

— медицина;

— технології медичної діагностики та лікування;

— ветеринарна медицина;

— ветеринарна гігієна.

У Законі України позначені спеціальності, споріднені військовим. До них відносяться більшість професій — від водіїв і електриків до рестораторів. Жінки з цими спеціальностями можуть стати на облік добровільно.

Процес взяття на облік

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність або непридатність до військової служби. Потім відбувається внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Чи потрібно жінкам самостійно йти до ТЦК і ставати на військовий облік?

За два місяці до завершення навчання, освітні заклади подають списки з переліком жінок, які здобувають медичну чи фармацевтичну спеціальність, до ТЦК. Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов'язаної та внесення інформації до ЄДР призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Далі жінки в семиденний строк із дня отримання таких посвідчень повинні прибути до ТЦК за зареєстрованим місцем проживання і стати на військовий облік.

Керівники підприємств та установ зобов’язані повідомляти ТЦК про працівниць із медичною освітою, які не перебувають на військовому обліку.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного ТЦК з метою взяття їх на військовий облік військовозобов'язаних.

Військовий облік для вагітних та жінок з дітьми

Такі жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Уже призвані під час мобілізації військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю та відпусткою по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Це стосується й дитини, яка потребує тривалого догляду, за медичним висновком.

Право на відстрочку мають медики-матері, якщо:

— Виховують дітей самостійно;

— Мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю.

— їхній чоловік служить у ЗСУ.

Для отримання відстрочки необхідно відвідати свій ТЦК та надати усі необхідні документи.

Покарання за ухилення від постановки на військовий облік

За порушення військовозобов'язаними правил військового обліку під час воєнного стану карається штрафом від 850 грн до 1,7 тис. грн.


Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev