Якою буде компенсація за зруйноване під час війни житло? 

У проєкті закону про бюджет-2023 передбачили, як люди будуть отримувати компенсацію за втрачене чи зруйноване за час війни житло.

Фото: Pavel Klimov/Reuters

Люди отримають кошти у вигляді віртуальних грошей і зможуть використати їх безпосередньо на придбання метрів квадратних. Про це розповіла голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк в ефірі програми «Сніданок з 1+1». 

За останньою статистикою, від людей, які мають зруйноване або пошкоджене житло, подано 267 тис. інформаційних повідомлень. Вони стосуються більше, ніж 19 мільйонів метрів квадратних зруйнованих будинків.

«Ми розуміємо, що це не остаточні цифри, тому що це дані тих людей, які мають доступ або інформацію про своє житло, і вони могли внести ці дані до “Дії”. 19 мільйонів можуть перетворитися на більшу суму», — коментує народна депутатка Олена Шуляк. 

На сьогодні у влади є рішення, що з цим робити. Житло класифікують як:

— зруйноване;
— яке не підлягає відновленню;
— те, яке можна відремонтувати.  

ОВА активно включилися до ремонту житла, яке можна відновити у декокупованих регіонах. Це Київська, Житомирська, Сумська і Чернігівська області. До опалювального сезону проводять роботи там, де можна поставити вікна, залагодити дахи.  

«З резервного фонду з держбюджету виділяють гроші, можливо не так швидко чи бюрократично, як би це хотілось, але що робити із житлом, яке потрібно відремонтувати, більш-менш зрозуміло», — додає Шуляк. 

Є житло, яке зруйноване вщент. Зараз в парламенті йде розгляд, який стосується державного бюджету на 2023 рік. Тут передбачили відповідні фінанси і механізми для того, щоб люди могли скористатися компенсацією від держави, не чекаючи репарацій, щоб отримати житло. Це будуть цільові гроші. Люди отримають їх у вигляді віртуальних коштів, але зможуть використати безпосередньо на придбання метрів квадратних.

Не важливо, де було зруйноване житло, особа зможе вибрати будь-який населений пункт України, де вона хоче жити, яку квартиру чи будинок купуватиме. 

Буде розроблений відповідний алгоритм, прив’язка до регіону, до того, чи це був багатоквартирний будинок, чи приватний сектор. Якщо в людини будуть власні заощадження, вона зможе їх додати, і придбати житло, наприклад, в Києві чи у Львові.  

Зокрема, це ще пов’язано із тим, що в країні є більше, ніж тисяча релокованих підприємств, люди хочуть обирати житло там, де вони працюють. Тому українці матимуть максимальну свободу у виборі житла.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev