«Зливав» позиції ЗСУ та жалівся на «скромні» прильоти: у Слов`янську затримали російського інформатора

Ворожим інформатором виявився працівник одного із заводів Слов’янська, якого російська спецслужба дистанційно залучила до співпраці проти України.

Російський інформатор передава окупанту позиції ЗСУ/ Фото: Донецька обласна прокуратура

СБУ затримала російського інформатора, який передавав ворогу дані про ЗСУ у Слов’янську. Він «зливав» локації важкого озброєння і бронетехніки іноземного виробництва. Всю інформацію фігурант надсилав до чат-боту ворожої спецслужби, повідомили в СБУ.

Розвідувальні дані потрібні були окупантам для підготовки нових повітряних атак на підрозділи ЗСУ поблизу лінії фронту.

У ході слідства виявилося, що інформацію підозрюваний збирав з березня по травень 2022 року. Для поширення даних чоловік використовував чат сайту, на якому публікуються здебільшого новини IT-індустрії та статті з оглядами комп’ютерної техніки.

Він публікував карти з позначками дислокацій особового складу та озброєння ЗСУ. Були дані про напрямки руху військової техніки, розміщення блокпостів і патрулів. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об'єктів і комунальних установ та чітко описував місця прильотів й оцінював їх як «скромні».

Крім того, інформатор критикував демократичні процеси, що відбувалися в Україні у 2013−2014 роках, заперечував цінність української мови та культури й висловлював образи на адресу волонтерів. Підозрюваний брав участь в опитуваннях. У відповіді про «очікувані результати сво» зазначав «перемогу рф та встановлення контролю над всією Україною».

Зловмисника затримала СБУ біля його будинку. Він перебуває під вартою, йому повідомлено про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про розміщення ЗСУ. Інформатору загрожує до 8 років тюрми.


Інформатору загрожує до 8 років тюрми/ Фото: СБУ


Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev