Знову вчаться ходити: мама з донькою, які потрапили під обстріл росіян у Краматорську, роблять перші кроки у США

Родина Степаненків з Краматорська, які постраждали під час теракту у Краматорську, проходять перший етап протезування у Каліфорнії. Сьогодні Наталя та 11-річна Яна вчаться робити перші кроки.

Родина Степаненків проходить реабілітацію у США/фото з соцмереж

8 квітня 2022 року Наталія, Яна та Ярослав Степаненко були на вокзалі Краматорська. Разом з іншими місцевими жителями вони чекали на евакуаційний потяг, але російська ракета прибула раніше. У результаті загинули 50 та отримали поранення 98 людей. Родині Степаненко пощастило – вони вижили. Проте втратили кінцівки. Наталя, мати, втратила одну ногу, а її 11-річна дочка Яна втратила обидві. Перебуваючи у лікарні, вони дізналися, що чоловік Наталі загинув на війні, захищаючи Україну. 

Зараз Яна з мамою в Каліфорнії, наполегливо трудяться, щоб повернутися до нормального життя. Під контролем лікарів виконують спеціальні вправи, навчаються ставити протези та обслуговувати себе.

Це непростий процес: є біль та виснаження. Яна зізнається, що почувала себе так, ніби до ніг прив'язана цегла, коли вона вперше стала на протези. Однак ні вона, ні її мама не здадуться.

«Я відчувала, що провела два роки, а не три місяці в інвалідному візку! Немає слів, щоб описати мої почуття, коли ти нарешті стаєш на ноги!», – розповідає Наталія Степаненко.

Тепер жінка намагається ходити вдома без палиці та поступово збільшує час за допомогою протезів.

Яна плаває в басейні і розпочне новий навчальний рік у США.

“Яна була у пеклі і повернулась! Путін хоче зупинити Україну, але він не здатен зупинити 11-річну дівчинку. Вона незламна!”, - із захопленням говорить про свою пацієнтку реабілітолог Пітер Херш. Він займається з Наталею і Яною мало не щодня.

За оцінками лікарів, реабілітація триватиме рік. Їм уже допомогли знайти дім і оплатили страхування. Після завершення протезування Степаненки повернуться в Україну. 

Джерело: UNBROKEN Ukraine

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev