Без покращення і без житла: у Маріуполі людей лишають просто неба, забираючи квартири “під ремонт” 

Прогнозоване окупантами покращення в потрощеному місті за понад пів року так і не настало. Вцілілих будинків у місті – зо два десятки, а тих, у яких можна безпечно жити – одиниці. Однак і цю “дефіцитну нерухомість” рашисти почали привласнювати.

У Маріуполі людей лишають просто неба, забираючи квартири “під ремонт”/фото з відкритих джерел

За інформацією підписника місцевого телеграм-каналу, нині в багатьох квартирах справді ставлять вікна. Ті квартири, щоправда, були обіцяні мешканцям міста, які втратили своє житло. Однак чи буде можливість взагалі заїхати у нові квадратні метри – невідомо. 

“Ситуація така: нам на початку літа дали списки будинків, у яких є пусті квартири. Сказали, що там є проблеми – немає скла, двері злетіли чи ще щось. Але нам треба десь жити, ми погодилися. Тепер у тих будинках роблять ремонти, вставляють скло. Але на питання, коли ми можемо заїхати у квартири, кажуть, що “ремонт – довга штука”, а сусіду порадили придивитися іншу квартиру, яка в нашому будинку є. А наша багатоповерхівка згоріла, там неможливо жити. Але росіяни обіцяють зробити якийсь ремонт і теж вставити вікна безкоштовно, якщо буде інший варіант”, – розповідає маріуполець. 

Дещо інша інформація щодо будинків, які постраждали від обстрілів, але все ж увійшли в перелік тих, які окупанти пообіцяли поремонтувати. Зокрема, маріупольці скаржаться на безлад, який влаштували російські найманці.

Фото з соцмереж Фото з соцмереж

“Вставляють вікна в будинки, будівельне сміття валяється біля дому. Його не вивозять. Пройти до квартир неможливо, бо в під’їзді валяються шматки цементу, старих вікон, розбите скло. Між поверхами – гори сміття через які не продертися. Ми попросили зробити хоча б прохід чи трохи прибрати сміття, а нам сказали: “це не наш обов’язок. Радійте, що взагалі вікна вставляємо”. От вам і “руський мір”, – бідкається маріуполець, який нині живе на провулку Дніпровському у багатоквартирному будинку.

Схоже “загаження” від окупантів відбулося й на вулиці Київській, 45/3. Однак там росіяни обдерли новий ремонт у під’їзді, зроблений два роки тому (за неперевіреною інформацією, він “нагадував” проукраїнський), почали його “оновлювати”. Щоправда, оновлення закінчилося на етапі, коли була здерта зі стін штукатурка. Після цього ремонтники сказали. що це більше не фінансується – і лишили мешканців будинку без ремонту та з обдертими стінами. Таке ж “оновлення” – і в будинках на вулиці Урицькій.

Оксана Яковчук, яка нині теж лишається під окупацією, навпаки скаржиться – у її квартирі “поремонтували” ціле нове вікно.

“Нам насильно змінили вікно, хоч воно було ціле, якісне. Ми відмовлялися, не хотіли, але нам сказали: “на проспект повинні “виходити” однакові вікна”. Закрити двері й не відчиняти не можна, бо їх просто зламають. Тому в результаті у нас – інше вікно, а наше якісне зняте. Хоча для того, щоб усі вікна були однакові. треба просто вибити або спалити їх. Тоді вони будуть гармонійно виглядати з усіма вікнами сусідніх будинків”, – розповідає Оксана.

Натомість Людмила, яка лишилася у Маріуполі після приходу окупантів, скаржиться: навколишні будинки окупанти почали лагодити, а про її багатоповерхівку, в якій живуть пенсіонери та родини з маленькими дітьми, навіть не згадують. На прохання полагодити комунікації – влада відмовчується й навіть не дає пустих обіцянок.

“У вас хоч вікна ставлять, а в нас нічого. Навколо у будинках уже проводять світло і навіть є вода, дахи ремонтують, а в нас – ні, про нас забули! У будинку живуть пенсіонери, маленькі діти, але усім байдуже. Раніше у нас були теплі, відремонтовані гарні й затишні квартири, а зараз  ми живемо як бомжі. Ні помитися, ні поїсти нормально не можна. Готуємо їжу на вогнищі у дворі. Шикарно живемо”, – обурюється Людмила.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev