ВІДЕО. Вівчарка Ява змінила київський метрополітен на краматорський блокпост у зоні АТО

Німецька вівчарка Ява на краматорському блокпосту у Донецькій області працює нещодавно. Ще десять днів тому, вона несла службу у київському метрополітені. Наразі разом із кінологом та працівниками поліції дбає про те, аби наркотичні речовини не потрапляли до Краматорська та Дружківки.

Робочий день службової собаки розпочинається з 8.00 і триває до 18.00, працює Ява в парі з кінологом Богданом Гайдамирським, повідомляє кореспондент ІА «Вчасно». 

Для Богдана ця поїздка – перша, для житомирянки Яви – втретє. Вона вже несла службу у зоні АТО — на блокпостах поблизу Маріуполя та Сєвєродонецька. Служить вже п’ять років. Взяли її до кінологічного центру у Житомирі ще цуценям. Там вона навчалася півроку.

Щоправда, правоохоронець зазначає, що німецьких вівчарок рідше використовують для пошуку наркотичних засобів. Зазвичай, беруть менших за розмірами собак. Але Ява виявила свої здібності саме у цьому напрямку, розповів молодший інспектор групи кінологічної служби Богдан Гайдамирський.

«Служу я з нею близько року, — каже правоохоронець. — Вона працює по пошуку наркотиків та трав’янистих речовин, амфетаміну та кокаї. Зазвичай собака проходить проти часової стрілки, обнюхує транспортний засіб чи людину. Якщо вона щось пропустила, то я їй показую, щоб вона подивилися більш уважніше. Якщо щось знайшла - показує вона. Вище поясу – присідає, нижче поясу– лягає. Працює завжди добре, нюхає все уважно».

Чотирилапий інспектор Ява має м’який характер. Вона допитлива та доброзичлива. У їжі не розбірлива та полюбляє гратися м’ячиком. Але на роботі – вона справжній боєць. І там, де потенційні правопорушники намагаються обдурити правоохоронця, «чотирилапий» фактор нівелює ці спроби.

Загалом за рік перевірок на блокпосту між Краматорськом та Дружківкою правоохоронцями було виявлено 36 фактів перевезення наркотичної речовини. Зокрема, велику партію було знайдено в автобусі сполученням «Маріуполь-Харків». Чоловік намагався провезти партію амфетаміну, що становила понад 300 доз. Також були виявлені факти підробки документів, 36 випадків перевезення холодної зброї та боєприпасів.

Крім того були виявлені особи, які підтримували зв'язок з незаконними збройними формуваннями, або які брали участь у незаконних збройних формуваннях. Це більше 100 осіб, зазначив старший інспектор сектору превенції Краматорського відділу поліції Олексей Стебеняєв.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev