Україна зобов’язалась відмовитись від вугілля до 2035 року

Про намір відмовитися від вугілля заявила і паливно-енергетичний монополіст українського ринку, компанія Ахметова ДТЕК.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Під час міжнародної кліматичної конференції у Ґлазґо Україна приєдналася до коаліції Powering Past Coal Alliance. Це об’єднання національних урядів, бізнесів та організацій, що виступають за відмову від вугільної генерації та перехід на відновлювані джерела енергії. Одна з умов вступу — назвати дату відмови від вугілля. Дедлайн, який встановила Україна для державних електростанцій — 2035 рік, повідомляє Центр екологічних ініціатив «Екодія».

ЧИТАЙТЕ: Зеленський розповів, за яких умов будуть закриті шахти на Донбасі

Близько 90% видобутку всього українського вугілля і близько 75% українських станцій теплової генерації контролюються приватною компанією ДТЕК. Вона також зобов'язалася відмовитися від вугілля, але пізніше — у 2040 році.

Однак поки заява України закріплена лише як обіцянка і немає жодного державного документа, який зробив би її обов’язковою до виконання.

Тож енергетичний перехід з вугільної на відновлювану енергетику має бути закріплено у новій Енергетичній стратегії до 2050 року, яка наразі розробляється Міністерством енергетики.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev