Росіяни виклали список загиблих в Оленівці: в "Азові" виступили із заявою

В Україні не підтверджують справжність списків загиблих українських військовополонених в Оленівській колонії 29 липня, які поширило міністерство оборони росії.

На росії оприлюднили списки українських військовополонених, загиблих та поранених внаслідок удару по колонії в окупованій Оленівці. За даними міністерства оборони країни-агресора, було вбито 50 осіб, ще 73 постраждали.

Патронатна служба "Азову" заявила, що не може ані підтвердити, ані спростувати ці повідомлення і перевіряє їхню достовірність.

"Імена поранених та загиблих в Оленівці ми повідомляємо родинам в індивідуальному порядку. Жодна українська чи міжнародна інституція не може підтвердити чи спростувати списки, розміщені в російських ЗМІ", - наголошують в "Азові".

Зазначається, що імена поранених та загиблих в Оленівці повідомлять сім'ям в індивідуальному порядку.

Відомо, що багато азовців, які здались у полон в Маріуполі, перебували саме в Оленівці.

Реакція світу

МКЧХ і український омбудсмен подали запит до представників влади самопроголошеної "ДНР", аби потрапити до Оленівської колонії та повернути тіла загиблих бійців. 

Червоний Хрест також сподівається надати допомогу пораненим українським громадянам, яких там утримують, а також евакуювати їх, якщо буде можливість.

За інформацією, у день трагедії в Оленівці співробітників МКЧХ чи незалежних представників, від яких би вони могли отримати інформацію, не було.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив убивство десятків військовополонених українців в окупованій росією Оленівці Донецької області.

"Європейський Союз найрішучіше засуджує звірства, вчинені російськими збройними силами та їхніми маріонетками. Ці нелюдські, варварські акти є серйозними порушеннями Женевських конвенцій та Додаткового протоколу до них і є воєнними злочинами", - йдеться в заяві Борреля, поширеній Європейською службою зовнішніх дій.

З аналогічною заявою виступила Організація Обʼєднаних Націй.

"Ми шоковані фото людей, убитих в Оленівці. Напад на цивільних осіб і осіб, які не беруть участь у бойових діях (hors de combat), може бути розцінений як воєнний злочин. Цей інцидент необхідно швидко і результативно розслідувати, а винних притягти до відповідальності", - написала Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані.

"Оленівка потребує розслідування. Це виглядає як частина дедалі тривожнішої картини найгірших порушень прав людини і можливих воєнних злочинів, які здійснюються на окупованому Сході України безкарно", - написала у своєму твіттері посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Нагадаємо, 28 липня на території колишньої виправної колонії №120 в місті Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух.

 

Вибухи відбулись на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Обладнання будівлі закінчилось 2 дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських Захисників.

В українській розвідці наголошують, що вибухи в Оленівці – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За наявною інформацією він здійснений руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаного ПВК — Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони рф.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev