Забезпечення життєдіяльності на ТОТ не вважатиметься колабораціонізмом: уряд підтримав відповідні законопроєкти

Сьогодні Кабмін схвалив законопроєкти, які спрямовані на уточнення питань кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Кабмін підтримав ініціативу Мінреінтеграції. Схвалені законопроєкти подаються на розгляд Верховної Ради. Тепер слово за парламентарями, повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначимо, у березні цього року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність і пособництво державі-агресору. Згідно з законом, за провадження господарської діяльності у взаємодії з представниками держави-агресора введено кримінальне покарання від штрафу до 170 тисяч гривень до позбавлення волі строком до 5 років.

Однак формально під кримінальну відповідальність могли підпадати люди, які вимушені працювати у реаліях ТОТ, щоб прогодувати власні родини та підтримувати життєдіяльність своєї громади: наприклад, лікувати хворих або забезпечувати роботу об’єктів критичної інфраструктури.

До Мінреінтеграції почали надходити сотні звернень: люди просять роз’яснити, чи підпадає та чи інша діяльність під кримінальний кодекс.

У відповідь на це міністерство утворило робочу групу з понад 160 представників органів влади, бізнесу, фахівців права, громадських організацій, яка й напрацювала два законопроєкти, що чітко дають зрозуміти, яка діяльність не є колабораціонізмом.

Зокрема, уточнюється, що караним буде лише добровільне здійснення господарської діяльності у взаємодії з агресором. Також пропонується визначити перелік видів діяльності, здійснення яких на ТОТ допускається, якщо при цьому не здійснюється пособництво агресору.

Зокрема: доставка пенсій, медичне обслуговування, житлово-комунальні послуги, робота банків, сільське господарство, цивільний захист.

Уряд зможе встановлювати особливості та додаткові обмеження провадження такої діяльності.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Робота над помилками: чи були покарані найодіозніші державні зрадники з Донбасу

Полювання на зрадників відкрито: історія замаху на вбивство колаборантів у Біловодську

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev