Чесотка від шампуню та контроль всіх гаджетів: реалії життя під окупацією з перших вуст

Реалії «руського міру», на який так чекали певні мешканці Сходу України, виявилися несмачними та нав’язливими: дорогі продукти не відповідають органолептичним забаганкам звиклих до якісної їжі людей, а тотальний контроль з боку окупаційної влади бентежить дедалі більше. 

Чесотка від шампуню та контроль всіх гаджетів: реалії життя під окупацією з перших вуст

Сатівський асортимент товарів дещо покращився у порівнянні із минулотижневим, проте якість та ціни бентежать місцевих мешканців. 

«Збільшився асортимент товарів. Цукерки незрозуміло з чого роблять, але інколи «московські» залітають. Навіть туалетний папір пошепки «Обухівський» питають. Мильно-рильні минулого разу брав, полізло волосся і стала чухатись голова», — емоційно повідомляє «Вчасно» поточну ситуацію в новоокупованому Сватовому місцевий мешканець. 

Проблема не лише з продуктами та засобами особистої гігієни. Миючі засоби та пральні порошки викликають сумніви в якості. 

«Залишки «Вушастого Няня» для прання в маленьких пляшках українського виробництва — бомба. А от взяв велику, російську, так кричить бабуся «Що ти привіз?», — додає джерело. 

Ціни в аптеках продовжують зростати. Аби забезпечити медикаментами хворих літніх людей, людям потрібно викладати чималі суми за старий набір препаратів. 

«В аптеку заніс 1870 рублів (1300 гривень). Набір той, що до 24.02 потягнув би на 450-500 грн. Витрати ліків на двох моїх родичок збільшився, бо наявні в аптеках знеболювальні не діють. Дозу у двічі-тричі доводиться збільшувати. Інсуліну і в аптеках також немає». 

У Новопскові, кажуть місцеві, прихильники росії дедалі ширше відкривають очі на ситуацію, бо ціни та незручності в усьому не додають балів «руському міру». 

«З вітрин магазинів зникли спиртне і цигарки, бо немає республіканських ліцензій. Торгують з-під поли. Зате в Старобільську на ринку бачив десь точок вісім, які у відкриту торгують цигарками», — діляться жителі Новопсковщини. 

Мешканців окупованих територій ставлять під тотальний контроль: окупаційна влада вимагає реєструвати через інтернет-провайдерів всі гаджети, що викликає масу побоювань з боку місцевих:

«Власників оптоволоконного Інтернету заставляють переоформлювати договори. Ті проплати, що були на рік наперед — не діють. Беруть знову, як за приєднання, так і абонплату. Навіть лінійні майстри на вухах від нововведень: окрім паспортних даних потрібно надавати всі IP та MAK-адреси гаджетів, які приєднуються до домашньої мережі (беруть на контроль). Попереджають по використання VPN. Тотальний контроль. Ще залишилось їм надати допуск до вебок».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev