Чому «вагнерівці» вчепилися за Соледар та які загрози є для Бахмута: думка військового оглядача

ЗСУ продовжують оборону Соледара, попри переважаючі сили противника. Та навіть якщо місто буде залишене, це не створить загрозу оточення для Бахмута.

Чому «вагнерівці» вчепилися за Соледар та які загрози є для Бахмута: думка військового оглядача / колаж з фото DeepState та Євгена Малолєтки

Ситуація у Соледарі доволі складна. Але, судячи з того, що там відбувалося вчора ввечері й сьогодні вночі, поки немає підстав казати, що українські війська це місто покинули. Про це в ефірі 24 каналу повідомив військовий оглядач Денис Попович.

«Там оборона тримається, але в певних районах міста, на жаль, уже помічені представники ПВК «Вагнер». Принаймні частково місто перебуває під їхнім контролем. Ведуться бої — казати про те, що ЗСУ покинули Соледар немає жодних підстав», — зазначив він.

Якщо ж насправді місто буде залишене українськими військами, то це не означає ані оточення, ані тим паче загрози взяття Бахмута. Адже населений пункт не буде відрізаний від постачання.

«Зберігається транспортне сполучення з містами, які повністю підконтрольні Україні — Костянтинівка, Дружківка — там є дві траси, вони зараз жодним чином не перехоплені російськими військами. Також Бахмут — значно більше місто, аніж Соледар», — вважає Попович. 

За його словами, зараз ситуація у Бахмуті навіть стала трошки спокійнішою, оскільки основні сили окупантів були перекинути під Соледар:

«Бої продовжуються, але їхня інтенсивність поступається тому, що зараз відбувається довкола Соледара, де співвідношення росіян проти наших 5:1, а кажуть навіть, що і 7:1. Можете уявити, що вони кинули для того, щоб захопити це місто, яке в принципі навіть не дає їм можливості стверджувати, що вони оточили Бахмут».

Одним із головних мотивів боїв за Соледар для росіян є політичний. Зокрема, засновник ПВК «Вагнер» євген пригожин хоче показати, що його найманці воюють краще за російські війська; що вони, мовляв, хоча б щось захопили.

«Надмірна концентрація військ свідчить про те, що російське командування хоче дати пригожину себе проявити, але завдати руками українських захисників таку кількість втрат, щоб повністю понизити його вплив. Це наслідки політичної боротьби, яка зараз іде в кремлі. Боротьба, скажімо, бульдогів під ковдрою», — каже Денис Попович.

За словами військового оглядача, про внутрішні розбірки в рф також свідчить призначення на посаду командувача об’єднаними окупаційними військами валерія герасимова, який перебуває у конфронтації із пригожиним. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev