ФОТО. "Не місто, а суцільне згарище": як сьогодні виглядає деокупований Лиман

Місто зруйноване, але люди продовжують тут жити попри усі складнощі.

Росіяни фактично знищии Лиман на Донеччині/фото Іван Синєпалов у ФБ

Волонтер з Маріуполя Іван Синєпалов побував у нещодавно звільненому від окупантів Лимані. Разом з представниками ПЦУ вони привезли місцевим жителям гуманітарну допомогу і на власні очі побачили, що зробив з цим містом славнозвісний «руській мір».

«Тут немає електрики, газу і опалення і відновити це неможливо, бо нема чого відновлювати. Всю мережу треба будувати з нуля, — розповідає Іван. — Те, що залишила по собі русня, – це не місто, а суцільне згарище. Знайти вцілілі будинки, звісно, можна, але для цього треба добряче поблукати вулицями».

До повномасштабної війни у Лимані проживало 20 тисяч людей. Зараз, за словами місцевих, лишається близько 6 тисяч. Зима тут буде важкою, люди у приватних секторах можливо ще матимуть змогу обігріватись, якщо будуть дрова і вугілля, але кращим варіантом для них буде евакуація.

«Загальна картина розпачлива. Все знищено. Оці всі зведення про те, що Лиман зруйнований на 90%, цілком правдиві. Особливо прикро за те, що було недавно відремонтовано, як школа, чи взагалі збудовано наново – як велокомплекс та насіннєвий центр. В ці штуки було вкладено неймовірно багато зусиль. Бачити все зруйнованим – сумно», — ділиться враженнями від побаченого волонтер.

У саме місто вже кілька днів не прилітало, але гримить на фоні постійно. Наразі тут краще пересуватися велосипедом, іншого транспорту найближчим часом тут не передбачають через значні руйнування. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev