«Гривню опускають конкретно»: у прихильників «руського міру» на Сватівщині відкриваються очі

Сватівський район Луганщини своїм менталітетом та історичною приналежністю в 2014 році дав гідну відсіч росіянам в їх прагненні окупувати район. За час тодішнього ще військового конфлікту на сході України у Сватовому жодного разу не було піднято прапора ані угруповання «лнр», ані росії. У 2022 році після тактичного відступу ЗСУ зі значної території області, місто та район рашисти взяли практично без жодного пострілу. Проросійське населення радо зустріло загарбників, проте і вони зараз, за інформацією від місцевих мешканців, починають розкривати очі на принади «руського міру».

«Гривню опускають конкретно»: у прихильників «руського міру» на Сватівщині відкриваються очі

«Вітаю із Сватівщини! Був у райцентрі. Гривню опускають конкретно. За один рубль – 1,4 гривні. Ціни захмарні. У «ждунів» морди витягуються від «задоволення»: їм же обіцяли рай. Пенсії отримали одиниці, інші лапу смокчуть», — повідомляє власне джерело «Вчасно» зі Сватовського району.

Ціни на продукти зросли від 10 до 70% за тиждень. Така сама тенденція з виробами із тютюну, алкоголем та паливом. Ще два місяці тому дешеві газ та бензин, якими хизувались місцеві прихильники росії, тепер зросли втричі і «доганяють» у вартості український ринок.

В райцентрі меншає російських окупантів. За інформацією очевидців, на вулицях можна зустріти лише «поліцію».

«Орків поменшало, тільки військова та цивільна поліція. Вивезли бідолаг на заклання на передову. Навіть калік госпітальних не бачив. Хоча точно знаю — лікарня забита, цивільних не беруть і пропонують лікуватись вдома», — розповідає джерело.

З лікуванням в домашніх умовах також складно: в аптеках досі немає адекватного асортименту ліків. Замінники якісних препаратів не працюють, проте люди змушені їх купляти. Пані Вікторія (ім’я змінено з міркувань безпеки) має тромбоз, як супутнє захворювання. Жінці потрібно вживати ліки, які розріджують кров. До окупації вона або замовляла їх через Інтернет, або отримувала за рецептом терапевта за програмою «Доступні ліки» із незначною доплатою.

«Я раніше навіть не замислювалась над тим, що не зможу купити звичайні ліки для розрідження крові. Старі запаси вичерпала, а в аптеках окрім аспірину нічого немає. Доводиться замовляти через перевізників російські ліки, які виходять майже вдвічі дорожче, ніж в російських аптеках через вартість доставки. Допомагають вкрай погано, —  ділиться жінка.  — Про такі блага цивілізації, як оформити замовлення з дому та забрати його потім в аптеці чи на пошті, вже і не думаю».

Ціни на наявні аналоги звичних людям препаратів та їх дженерики російського та білоруського виробництва дорожчі у порівнянні з українськими цінами від 15 до 100%.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

Цей матеріал було створено ІА «Вчасно» в рамках Програми IWPR «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за підтримки Європейського Союзу, МЗС Норвегії та МЗС Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ІА «Вчасно» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії, Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev