Як і де переселенцям знайти прихисток після евакуації

Внутрішньо переміщені особи можуть знайти тимчасову домівку у відповідних гуртожитках, модульних містечках або у людей, які готові надати власне житло.

Внутрішньо переміщені особи можуть знайти тимчасову домівку у людей, які готові надати власне житло/ Ілюстративне фото

Через критичну ситуацію на фронті, люди, які живуть близько до зони бойових дій та піддаються російським обстрілам, вимушені покидати власні домівки.

Однак часто вони бояться їхати через питання: «Куди?»

Громадська організація «Донбас SOS» поділилася ресурсами, якими можуть скористуватися переселенці аби знайти собі прихисток.

Місця тимчасового проживання

МТП можуть облаштовуватися в містечках зі збірних модулів, гуртожитках, оздоровчих таборах, будинках відпочинку, санаторіях, пансіонатах, готелях, тимчасових спорудах або їх комплексах, призначених для життєзабезпечення внутрішньо переміщених осіб. Також можуть облаштовуватися в інших приміщеннях, придатних для проживання, та їх частинах, що використовуються або можуть використовуватися для тимчасового проживання ВПО, загальною кількістю облаштованих місць для проживання 10 або більше осіб.

Як дізнатись де є вільні місця?

У кінці червня 2024 року Мінреінтеграції було внесено зміни та опубліковано оновлений узагальнений перелік МТП, з яким можуть ознайомитись як волонтери, які допомагають із розселенням громадян, так і самі громадяни, які приймають рішення про евакуацію та переміщення на більш безпечні території.

Переглянути перелік МТП, де зазначені адреси таких місць та контакти керівників, можна тут.

Також є можливість скористатися інтерактивною мапою, аби дізнатися про кількість вільних місць в обраному МТП.

Станом на 24 липня 2024 рік на сайті опублікована інформація про наявність 27, 967 вільних місць.

Крім того, у нагоді стане інтерактивна мапа шелтерів та прихистків, яка створена організацією Елеос-Україна.

Також знайти та запропонувати житло можна тут. За цим посиланням можна знайти й інформацію про житло не тільки на території України, але й за кордоном.

Власники житла, які безкоштовно розміщують ВПО, можуть отримати грошову компенсацію від держави.

Якщо ви готові запропонувати житло внутрішньо переміщеним особам, то спочатку треба розмістити свою пропозицію на веб-ресурсі «Прихисток».

Це можна зробити або самостійно, зареєструвавшись та створивши свій аккаунт на сайті, або через уповноважені органи.

Звертатися потрібно за місцем розташування житла.

На підставі зазначених відомостей виконком місцевої ради формує реєстр жилих приміщень, доступних для безоплатного розміщення ВПО, у відповідному населеному пункті.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev