Кожен населений пункт важко дається ЗСУ на Луганщині, рашисти намагаються проводити контратаки - Гайдай

На Луганщині вже кілька днів йдуть зливи, кожен населений пункт важко дається нашим ЗСУ, попри те, ми маємо успіхи. Зокрема, "лінія Вагнера" абсолютно не створює проблем.

Зливи та обстріли

На Луганщині проливні дощі йдуть вже котрий день. Вони достатньо серйозні, створюють проблеми, бо навіть важко пройти, не те що проїжджати технікою. Про це розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай у ефірі телеканалу "Фрідом".  За словами Гайдая, землю сильно розвезло. Особливістю Луганської області є те, що різні її напрямки відрізняються по ґрунту. Тобто від Сватового до Кремінної це чорноземи. А з боку Сєвєродонецька більше піски. 

Зараз тривають постійні обстріли, рашисти час від часу намагаються проводити контратаки, аби подивитись, де слабкі сторони в обороні ЗСУ.  Росіяни мінують території, продовжуються артобстріли територій, які вони залишили ще нещодавно і зараз туди зайшли ЗСУ. 

До речі, з іншого напрямку, з боку Лисичанську у Білогорівку ці обстріли привели до того, що з тих людей, які там категорично не хотіли виїжджати і залишились, вчора дві людини загинули.

Кожен населений пункт важко дається ЗСУ на Луганщині. В окупантів було достатньо часу, аби підготувати оборону, підтягнути резерви, техніку. Вони привезли немалу кількість резервістів, "мобіків", зеків. Зараз дехто з них уже відмовляється іти в бій. Хтось сидить на підвалах, бо їх репресують. У пабліках окупованих територій все частіше з'являється інформація від цих військових, про те, що їх кинули без їжі та води.

Для поповнення підрозділів приватних військових кампаній до Станиці Луганської з території рф приїхала чергова партія ув’язнених. Так званій «народній міліції» заборонили втручатись у разі виявлення порушень з боку прибулих найманців.

Заборонили майже все – навіть лікування. Медзаклади на окупованій території переповнені пораненими. Цивільним також відмовляють у госпіталізації. Так само, як і військовим, якщо звернення не пов’язано з пораненням. Відповідно, якщо людині, наприклад, потрібна допомога у разі запалення легень або інсульту – треба лікуватися самому.

"Лінія Вагнера"

За словами Гайдая, зі згаданих 200 км "лінії Вагнера" побудували тільки 2 км.

"Лінію дуже яскраво назвали, але насправді це "позорисько" не витримує жодної критики, бо це кінець 2022 року. У нас достатньо техніки, аби прибрати ці куби чи зробити коридори, щоб спокійно пройти. Якби вони встигли збудувати Велику китайську стіну, було б важче. А так, туди зганяють свіжомобілізованих зеків, які це все ставили.  Великої проблеми ці споруди не створюють абсолютно", – коментує очільник Луганщини. 

Руйнування в області 

Зараз важко сказати однозначно про рівень руйнувань на Луганщині.  Жителі міст, що залишилися в окупації, жаліються на майже критичну ситуацію у місті – там відсутні світло та вода, в магазини припинили підвозити продукти. Села досі достатньо серйозно обстрілюють. В основному, накривають градами.

«Поки дістатися туди спокійно нема можливості, хоча ми готові, але ЗСУ наразі не впускають, — каже очільник Луганщини.  — Як тільки з'явиться можливість, планують одразу їхати з ліками та гумдопомогою. Можливо, якщо будуть розбиті доми, то буде евакуація людей». 

Невідомо, що ми побачимо після деокупації міст Луганщини. 

"На сьогодні, наприклад,  вся інфраструктура в Білогорівці, яка була, вона вся знищена. Тому, по факту, треба будувати новий водоканал, нову інфраструктуру, нову сітку. Далі газові труби, магістральні. Газопровід вибухнув, труби згоріли, електричні підстанції, практично розбиті всі. Що стосується ТЕЦ, подивимось якими вони будуть після деокупації", – пояснює Гайдай. 

Окрім відновлення житлових домів, треба буде відновлювати усю інфраструктуру, водопостачання, каналізацію у великих містах, постачання газу. Це років на 7, але готуються до цього зараз.

«У нас передбачені ремонтні бригади, тому як тільки буде деокупація, вони готові заходити одразу, проводити аудит і малювати план стратегічного відновлення інфраструктури в області» — каже Гайдай.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev