"Котла не відбулося": що сталося з Лисичанськом, і чому ЗСУ відступили

Лисичанськ дався росіянам дуже дорого: боєць ЗСУ пояснив ситуацію з відступом.

Боєць ЗСУ Кирило Сазонов пояснив ситуацію з відступом з Лисичанська/фото з ФБ Сазонова

Український журналіст та боєць ЗСУ Кирило Сазонов пояснив ситуацію з відступом українських військових з міста Лисичанська. Сазонов зауважив, що Лисичанськ тримали дуже довго: на нього не вийшли після Сєвєродонецька через річку.

«Я бачу, що про вихід із Лисичанська таки треба писати трохи подробиць. Бо щось забагато суму у стрічці, а подекуди й зрада. Мовляв — так міцно й довго тримали Сєвєродонецьк, а Лисабон швидко здали.

Ці висоти утюжили з усього. Постійно. Іноді падало на нас. То міни, то гради. Наш файний новий сортир розбили у перший день градом. Тобто, коли у ворога така перевага в кількості стволів та бк — це питання часу.

Так ось, шановні експерти. Лис тримали ДОВГО! На нього не вийшли після Сєвєродонецька через річку.

На нього перли великими силами весь цей час по цьому березі Сіверського Донця з напрямку Тошківки та Гірського.

А з напрямку Попасної намагались замкнути Лис у великий котел. Тобто висоти, про які так багато пишуть, та водна перепона не працювали. Це перше.

Друге. Про ці висоти ще. Оскільки ми стояли не в самому Лисичанську, а вже на виході в напрямку Гірського, то висоти були в нас за спиною, а перед нами — шлях на Тошківку. І я міг би багато розповісти, як по ним прилітало. Там наша арта була, а оркська — попереду. Чути постійно, а у темряві ще й спалахи.

Ці висоти утюжили з усього. Постійно. Іноді падало на нас. То міни, то гради. Наш файний новий сортир розбили у перший день градом. Тобто, коли у ворога така перевага в кількості стволів та бк — це питання часу».

Крім того, боєць ЗСУ підкреслив, що Лисичанськ дався росіянам дуже дорого.

«Третє і останнє. Лис дався росіянам дуже дорого. Арта свій врожай збирала, ну а наш "Хорт" не тількі тримав позиції, але й зі суміжниками непогано працював рейдами в тил. Тобто орки місяць контролюють населений пункт, а тут о 5 ранку: "Доброго ранку, ми з України" або "Гамарджоба!" Втрати по техніці та бійцям вони мали постійно.

Також журналіст додав, що так званого «котла» не відбулося.

«Андрій Римарук пише про знищені 2 бата танчиків (60-80 одиниць) та три бригади с особовим складом і технікою. А я впевнений, що цифри він бере не зі стелі. Тобто тримались довго, втрати ворога значні. Плюс до цього — палаючи склади на цьому напрямку у орків за останні дні. Котла не відбулося», — розповів Сазонов.

«Справа не в території у сучасній війні, а в тому, хто збереже свою армію. Той і переможе і поверне всі землі. Крапка», — переконаний він.

Нагадаємо, після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни кинули на Лисичанськ значні сили та закріплюються у районі міста, воно у вогні.

Президент України Володимир Зеленський раніше повідомив, що ризик захоплення російськими військами Луганської області є, однак, наразі не можна сказати про повний контроль окупантів над Лисичанськом, на околицях тривають бої.

Станом на 3 липня на Лисичанському напрямку ворог здійснює обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Золотарівка і Верхньокам’янка. Вів штурмові дії у напрямку Золотарівки та взяв під контроль населений пункт.

Джерело

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev