Пережив штурм «Азовсталі» та Оленівку: історія арбітра-нейрохірурга, який допомагав пораненим воїнам

До повномасштабного вторгнення Дмитро Кубряк поєднував нейрохірургію та суддівство матчів. Після 24 лютого він як доброволець вирушив помагати пораненим військовим — відтак пережив штурм «Азовсталі» та полон в Оленівці.  

Пережив штурм «Азовсталі» та Оленівку: історія арбітра-нейрохірурга, який допомагав пораненим воїнам

Одесит Дмитро Кубряк — арбітр Української Асоціації Футболу (УАФ) та нейрохірург.

З початку повномасштабного вторгнення медик рятував наших бійців у Дніпрі. А наприкінці березня погодився поїхати в оточений Маріуполь. Тут на «Азовсталі» він допомагав пораненим, був підкріпленням для медиків. У бункерах під заводом Ілліча Кубряк під обстрілами оперував поранених воїнів 

«Ми прибули як підкріплення, а ті хлопці й дівчата, які перебували там весь час, усі гідні звання Героя України. Відсутність сну, відсутність відпочинку були для них звичайними речами. І що мене вражало — ніхто навіть не піднімав питання, що втомився. Це просто неймовірна самопожертва. Щодо медиків — Маріуполь став межею їхньої роботи на найвищому рівні», — ділиться Дмитро в коментарі для УАФ.

У квітні нейрохірурга разом із іншими захисниками Маріуполя взяли у полон до Оленівки. Тут він пробув близько п'яти місяців. За його словами, ставлення рашистів до лікарів було не найгіршим. Проте Дмитрові довелося пережити не один допит. Каже, що окупанти питали про біолабораторії в Україні, іноземних інструкторів.

«В Оленівці ми перебували в бараках, в яких нас було 500-600 осіб. А спочатку й усі 800. Узагалі це називалося Волноваською виправною колонією. Із 2014 року вона була законсервована через близькість Оленівки до лінії розмежування. Але російське командування очікувало на велику кількість полонених і 2022 року її розконсервувало. Там були просто кімнати без ліжок. Спочатку була гола бетонна підлога, а потім почали якісь умови створювати. Матраси якісь, ліжка. Вони називали цю територію локальним сектором, і вийти за її межі було неможливо. Були й приміщення — класичні СІЗО. Камери з віконечком для передачі їжі. Ми мріяли там лише про свободу й повністю зрозуміли, чого вона варта», — наголошує медик.

21 вересня у зв'язку з великим обміном військовополоненими Дмитро повернувся додому. В Україні звільнених зустріли волонтери та медики. Чоловік зізнається, що для нього це був неповторний момент. Зараз після реабілітації медик повернувся до футбольного поля і знову працює суддею на матчах футбольного чемпіонату.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev