Прогульник, внесений до «Миротворця»: нардеп від Бахмута Христенко дев'ять місяців мовчить про війну

Поки російська армія невпинно обстрілює та не полишає намірів захопити Бахмут, народний обранець, який мав би відстоювати інтереси міста в стінах парламенту, прогулює усі засідання Верховної Ради. Незабаром Федора Христенка, обраного від забороненої ОПЗЖ, нарешті можуть позбавити мандата. 

Нардеп від Бахмута Христенко з початку війни жодного разу не з’явився у ВРУ

Згідно з наявною на сайті Верховної Ради України інформацією, з початку повномасштабного вторгнення народний обранець від 46 округу Донеччини (з центром у Бахмуті) Федір Христенко жодного разу не з’явився на голосуваннях у парламенті, передає «Вчасно».

Він не брав участі в ухваленні важливих рішень у найскладніший момент життя країни. Годі й казати про якусь допомогу чи підтримку Бахмута, який російська армія щодня перетворює на руїни.

У ЗМІ повідомляється, що ще до 24 лютого Христенко разом із дружиною Мариною покинули Україну. Подружжя нібито відлетіло у Дубай. Сторінка нардепа у Фейсбуці не оновлюється з 2020 року, натомість сторінка його дружини в Інстаграмі закрита, єдине оновлення, яке можна відслідкувати — на фото профілю змінився колір вух кота з мультфільму «Том і Джеррі» — нині вони окрашені в синьо-жовті кольори. Інших проявів хоча б якоїсь громадянської позиції подружжя в публічному просторі немає.

Сторінка Федора Христенко в Фейсбуці Сторінка Федора Христенко в Фейсбуці

Сторінка Марини Христенко в Інстаграмі Сторінка Марини Христенко в Інстаграмі

Що стосується бізнесу, то ТОВ «ІСТГОЛДКАПІТАЛ», яке до 2019 року очолював Федір Христенко, керує його теща Ірина Кандаурова. Крім того, на жінку оформлені ще дві «товки». Товариства спеціалізуються на оптовій торгівлі та діяльності ресторанів. Згідно з даними YouControl, Ірина — дружина ексдепутата Горлівської міської ради Сергія Брюховецького. У 2021 році «Схеми» повідомляли, що одна з компаній Брюховецього сплачує податки угрупованню «днр».

До речі, у ВРУ зареєстровано проєкт Постанови про дострокове припинення повноважень народних депутатів від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Серед них — і Христенко. Для прийняття відповідного рішення парламент має зібратися на позачергове засідання.

Якими «зашкварами» відомий нардеп Христенко

У лютому 2020 року журналіст Денис Казанський опублікував інформацію про те, як нардеп від ОПЗЖ Федір Христенко закотив у москві вечірку на честь дня народження своєї дружини вартістю в понад 1 млн доларів. Для свята Христенки орендували приміщення в одному з найдорожчих готелів росії — «4 сезони», який знаходиться прямісінько навпроти кремля. На вечірці виступали зірки естради країни-агресора Філіп Кіркоров, Микола Басков, Григорій Лепс, Олександр Рева, Поліна Гагаріна, гурт «Руки вверх», гонорари яких за корпоративи стартують від 100 тисяч доларів.

При цьому, нардеп Христенко до цього в інтерв'ю розповідав, що нічим цінним він не володіє, у 2014 році переїхав з Горлівки до Києва, жив на орендованій квартирі в спальному районі, пізніше займався консалтинговим бізнесом. Ні заводів, ні пароплавів, ні торгових центрів у його власності немає.

«Звідки ж у нього тепер мільйони? Відповідь на це питання ми можемо дізнатися, якщо уважніше придивимося до гостей цієї вечірки. Зокрема Марину Христенко прийшла привітати Анастасія Маловичко — дружина Олександра Батурина з Єнакієвого», — розповів тоді Казанський.

Олександр Батурин відомий як кримінальний авторитет із Єнакієвого на прізвисько Батура. За інформацією ЗМІ, він був одним із наближених до Юри Єнакієвського та «смотрящим» по Горлівці.

Казанський припустив, що насправді Христенко опинився у списках партії «Опозиційна платформа — За життя» не випадково, а тому що за нього дуже попросили або заплатили впливові кримінальні друзі.

У серпні 2020 року Христенко став одним із 47 ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

Судді вирішили, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей є «надмірним покаранням» для людини.

Неконституційною визнали і низку положень щодо роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. Серед них — контроль і перевірка декларацій, зберігання та оприлюднення цих документів, моніторинг способу життя декларантів. Суд скасував і право НАЗК складати адміністративні протоколи за порушення щодо декларування.

Христенко кілька разів потрапляв до рейтингів прогульників засідань Ради. Також журналісти «Вчасно» фіксували антиукраїнські голосування парламентаря.

Федір Христенко через свою партійну приналежність внесений до бази «Миротворець» як пособник російських окупантів.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev