Протези для незламних: як у львівській мобільній майстерні допомагають постраждалим під час бойових дій

Мобільна майстерня протезування працює у Львівській лікарні Святого Пантелеймона з кінця вересня. Кожен, хто втратив кінцівку, може безкоштовно отримати протез.  

Протези для незламних: як у львівській мобільній майстерні допомагають постраждалим під час бойових дій

Контейнер мобільної майстерні протезування є частиною Національного реабілітаційного центру «Незламні» Першого медоб’єднання Львова. Це місце, де люди, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Тут надають послуги реконструктивної хірургії, ортопедії і роботичного протезування.

Постраждалим не лише встановлюють протези, а й виготовляють. Зокрема, лікують як поранених військових, так і цивільних, які отримали поранення під час бойових дій.

Нову руку — біонічний протез українського виробництва — вже отримав 33-річний десантник Михайло Юрчук. Чоловік пішов служити у 2016 році, був на Донбасі, у березні його підрозділ відправили на Харківщину під Ізюм. 

Одного ранку після нічного чергування військовий прокинувся через обстріли — на їхню позицію прямував танковий взвод з 16 машин. Михайло побіг допомагати побратимам та підірвався на міні. Зізнається: думав, що вже загинув.

«Ще до війни Міша вирішив — смерть краще за каліцтво. Тому, коли побачив, що немає руки і розтрощена нога, дістав гранату. Скористатися нею не дали побратими.  До місця евакуації вони кількам кілометрів тягнули Мішу під обстрілами, ризикуючи життям. І він вирішив жити далі, жити так, щоб не соромно було перед побратимами, тими, хто його врятував», — розповіла директорка з розвитку медустанови Ірина Заславець.

Коли лікарі зробили протез ноги, Михайло наступного дня, попри біль, пройшов півтора кілометра. 

Сергій Костюченко брав участь у боях на Луганщині. Тут він втратив праву руку, а на лівій руці та нозі має перебиті нерви.

«Почався артобстріл, і прилетіла міна. Одразу побачив, що руки немає. Я сам собі допомагав — сам накладав турнікет на руку. Кулаком затискав під пахвою і бронею на руку лягав, щоб менше йшла кров», — згадує він. 

Через якийсь час хлопець отримає біонічний протез правої руки. Це буде первинний протез, а за рік йому встановлять вже постійний.

У Центрі є можливість надрукованих на ЗД-принтері біонічних протезів рук американської компанії Unlimited Tomorrow. Тепер постраждалі не мусять їхати за кордон, а мають можливість лікуватися вдома в Україні.

38-річний Олександр Голуб — мешканець Сєвєродонецька. В червні під час обстрілу міста він втратив ногу.

«На вулиці був, це в самому місті Сєвєродонецьк, поруч із містом є селище, що вважається вже Сєверодонецьком, там батьківський будинок. Ми там були з батьками, і туди прилетів снаряд. Мрію милиці свої залишити, щоб без милиць по вулиці походити, бо без милиць зараз нікуди», — коментує Олександр.

Завдяки роботі такої унікальної установи чоловік отримав сучасний протез ноги. 

Все необхідне обладнання, комплектуючі до протезів та матеріали одного з найкращих у світі виробників — німецької компанії «Ottobock» — надала Мальтійська служба допомоги за підтримки Уряду Німеччини. Також Центр «Незламні» співпрацює з усіма найбільшими світовими виробниками протезів, аби забезпечити їхнє встановлення українцям.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev