«Редіс», «Калина», Вершинін та інші: Україна повернула з полону понад 200 захисників Маріуполя

215 захисників Маріуполя, в тому числі бійці полку «Азов», повернулися в рамках обміну. 

«Редіс», «Калина», Вершинін та інші: Україна повернула з полону понад 200 захисників Маріуполя

Про це повідомив голова Офісу Президенту Андрій Єрмак у своєму Телеграмі.

«Відбувся великий обмін полоненими. Він пройшов у декілька етапів і у дуже різних локаціях. З російського полону ми повернули 215 людей. Це військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, ТРошники, митники, цивільні… Серед них — офіцери, командири, Герої України, захисники «Азовсталі» і вагітні жінки-військові. Ті, кого росіяни хотіли позбавити життя, кого називали «нацистами» — наші сильні люди, яких не зламали бої та полон», — написав він. 

За його словами, Денис Прокопенко «Редіс», Сергій Волинський «Волина», Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко — командири з «Азовсталі» — вони вже перебувають у безпеці. Це результат особистих домовленостей Президента Зеленського з Президентом Ердоганом. 

Володимир Зеленський, своє чергою, заявив, що п'ятеро командирів-захисників Маріуполя залишатимуться в Туреччині до кінця війни. Такими були умови обміну. У Туреччині вони перебуватимуть під особистим протекторатом турецького президента та в комфортних умовах. Також вони матимуть можливість проводити особисті зустрічі.

Також серед звільнених — 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю. Вони вже знаходяться в місті Ер-Ріяд.

200 українських героїв обміняли на Медведчука, який вже дав усі можливі покази слідству.

А 5 героїв-командирів «Азовсталі» — на 55 російських полонених.

«Це був складний процес. Маємо 215 звільнених - це вагомий результат, який став наслідком правильної тактики з використанням позиції сили, включно з результатами фронтової роботи ЗСУ», — наголосив Єрмак. 

Також серед тих, кого обміняли — парамедик Катерина «Пташка» Поліщук, головний патрульний Донеччини Михайло Вершинін, керівник пресслужби полку «Азов» Дмитро «Орест» Козацький, Давид Хімік, військовий медик Мар'яна Мамонтова, яка перебувала у полоні вагітною, та багато інших.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev