Росіяни провалили один із найбільших наступів під Авдіївкою: експерти розповіли, як це вплине на оборону ЗСУ

Окупанти мали намір прорвати оборону ЗСУ в районі Авдіївки. Однак велику колону російської техніки розгромили українські захисники — на дорозі на захід від руїн Авдіївки після штурму росіяни залишили третину своїх танків.

Росіяни провалили один із найбільших наступів під Авдіївкою/ Фото: Генштаб ЗСУ

Нещодавно російська армія провалила найбільший від початку повномасштабного вторгнення в Україні танковий наступ.

30 березня на Авдіївському напрямку бійці 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади знищили та вразили 12 танків і 8 БМП 6-го танкового полку 90-ї танкової дивізії зс рф, що прямували на українські позиції.

Це була перша механізована атака окупантів на рівні батальйону від моменту, коли рф почала нову кампанію із захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року. пише головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Російські війська, зокрема підрозділи російського 6-го танкового полку (90-та танкова дивізія, Центральний військовий округ), задіяли 36 танків і 12 БМП у масштабному механізованому штурмі біля села Тоненьке [на мапах ISW, Deep State та за даними Юрія Бутусова село вважається раніше захопленим росіянами].

Геолоковані зображення демонструють велику кількість знищеної та пошкодженої російської бронетехніки і танків уздовж дороги на північний захід від Тоненького (на захід від Авдіївки).

Аналітики  ISW відзначають, що це перше повідомлення про залучення підрозділів 90-ї танкової дивізії у штурмах після захоплення росією Авдіївки. Аналітики припускають, що її сили «разом з іншими російськими підрозділами та з'єднаннями, ймовірно, представляють значний незадіяний оперативний резерв». А тому їх залучення може свідчити про намір російського командування продовжувати й активізувати наступальні зусилля на захід від Авдіївки. 

З іншого боку, провал атаки 6-го танкового полку біля села Тоненьке може свідчити, що підрозділи ще незадіяного оперативного резерву Росії в районі Авдіївки «можуть бути надто деградованими або з інших причин нездатними очолити подальше просування росіян на захід у короткостроковій перспективі», вважають в ISW.

«Можливо, хтось із росіян, російських командирів, вирішив, що треба отримувати погони, підвищення у званні, і таким чином кинути у бій війська. Вони зазнали обстрілу протитанкової оборони й втратили таку велику кількість техніки. Це значна кількість. Фактично танковий батальйон було знищено на 30%», — відзначив військовий оглядач Денис Попович.

Разом з цим військовий оглядач Давид Шарп в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів, що цей провал ворога був не проблемою прорахунку, тут причина полягає у плануванні наступу, який не відповідає дійсності.

"Планування наступальної операції, яке абсолютно не відповідає реаліям, коли танкові сили й танкові підрозділи з бронетехнікою не залучаються належним чином. Коли загроза з боку тих, хто обороняється, не нейтралізується, коли немає безпосередньої підтримки та підстраховки під час атаки, - каже Шарп. - Загалом безліч речей, які за грамотного планування мали б здійснюватися тут, зроблено не було. На що розраховували — незрозуміло”.

За словами оглядача, йдеться про абсолютно безвідповідальне використання російською армією бронетехніки.

“Варто говорити про безграмотність. Безсумнівно, там зазнали важких втрат, але це щось близьке до розгрому і, загалом втрата частини боєздатності та психологічний шок, і провал, і що завгодно, - додає Шарп. - Тобто на локальному рівні цей батальйон помітною мірою втратив боєздатність, а рота на БМП — тим більше. Наскільки відновити — це питання. Тобто такого роду частина вже не здатна вирішувати ті завдання, які намагалися поставити до атаки.

ЗСУ здатні тримати жорстку оборону

Розгром великої та добре озброєної російської сили свідчить про те, що попри труднощі з нестачею ключових боєприпасів, українські бригади все ще здатні встановити жорстку оборону — часто за допомогою комбінації мін, артилерії, протитанкових ракет і вибухонебезпечних безпілотних літальних апаратів від першої особи. Про це пише видання Forbes.

"Яким чином 25-та бригада українських десантно-штурмових сил знищила ту рекордно велику російську танкову колону, не зовсім зрозуміло з візуальних свідчень наслідків бою. Але здогадатися неважко. Стандартна тактика оборони українських військ полягає в тому, щоб за допомогою безпілотників виявити російську штурмову групу та розбити її влучним артилерійським обстрілом", - пише видання. 

За даними Forbes, ця тактика породжена необхідністю після того, як республіканці в Конгресі США припинили допомогу Україні, починаючи з жовтня.

"Однак Європейським союзникам України знадобилося кілька місяців, щоб перегрупуватися після шокуючої зради республіканців. За шість тижнів, починаючи з середини лютого, очолюваний Чехією консорціум зібрав понад мільярд доларів, щоб закупити щонайменше мільйон артилерійських снарядів для України", - додає Forbes. 

Видання зазначає, що таку тактику варто очікувати й надалі, вона формуватиме поле бою, навіть коли в Україну прибудуть свіжі боєприпаси. Найближчими тижнями та місяцями українці, ймовірно, продовжуватимуть оборону від російських штурмових груп, здебільшого координуючи свої гаубиці та безпілотники. Тільки зараз артилерії може бути більше, ніж було в останні місяці.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev