Шелтер для переселенців з Луганщини облаштували у Дніпрі

Прихисток, який дає людям можливість кілька діб після виїзду із зони бойових дій переночувати, трохи заспокоїтися, а потім їхати далі шукати постійне житло.

Шелтер для переселенців з Луганщини облаштували у Дніпрі

У Дніпрі за сприяння чеської гуманітарної організації «People in need» та департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської облдержадміністрації у червні громадська організація «Світло культури» з Луганської області відкрила шелтер для переселенців. За місяць роботи у ньому зупинилися 1200 людей, повідомляє «Вчасно». 

Його облаштували у приміщенні колишнього дитячого санаторію. За донорські гроші зробили косметичний ремонт — пофарбували стіни, замінили сантехніку, також закупили ліжка, шафи, стільці, столи, посуд для кухні, мультиварки, електрочайники, пральні та сушильні машини, телевізори.

«До Дніпра з перших днів від початку війни почали їхати люди із зони бойових дій. Вони знімали квартири або готелі подобово. Але не в усіх були гроші, щоб оплатити цю оренду. Питання про житло, принаймні тимчасове, було дуже актуальним. Тож ми взялися створити такий прихисток, щоб люди мали можливість кілька діб після виїзду із зони бойових дій переночувати, трохи заспокоїтися, а потім їхати далі шукати якесь постійне житло», — розповідає керівниця шелтера Ганна Рясна.

Зупинитися у цьому прихистку можна на п’ять днів. За це час людей просять підшукати інше житло, допомагають відновити документи, надають юридичну та психологічну допомогу.

На залізничному вокзалі Дніпра волонтери питають у пасажирів, кому потрібне тимчасове житло і направляють людей до шелтера. Зараз одночасно тут можуть проживати 85 людей. Щодня сюди приїжджають та виїжджають десять-дванадцять людей.

На цій сторінці у соціальних мережах можна забронювати місце, написавши повідомлення.  

Зазвичай приїжджають люди із Луганської області, але також є з Донецької. Покоївки, охоронці-вантажники, адміністратор дбають про чистоту у прихистку, його жителі мають долучатися до спільних справ. Люди отримують постільну білизну, гігієнічний набір для душу, триразове харчування, також можуть на спільній кухні приготувати собі обід із харчового набору, який теж тут отримують безкоштовно.

«Хоча люди живуть у нас тимчасово, але ми долучаємо їх до спільних справ. Просимо прибрати у садочку на території шелтера, для дітей є кімната психологічного розвантаження, з ними грають волонтери, проводять заняття з арттерапії. З потреб, які озвучують нам — це психологічна допомога, пошук роботи та відновлення втрачених документів», — каже Ганна.

Засновники тимчасового прихистку вже думають над тим, як облаштувати постійне житло для переселенців — гуртожиток, де можна буде проживати постійно. Адже багатьом людям, які зараз тікають від війни повертатися нікуди — їхні домівки на Луганщині розбомбили.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev