Сєвєродонецьк та Лисичанськ росіян нічому не навчили - ISW про російський наступ на Бахмут

Подібно до боїв за Лисичанськ і Сєвєродонецьк, які виснажили російську армію настільки, що її наступ на луганському напрямку захлинувся, битва за Бахмут не принесе рф стратегічного успіху навіть у разі захоплення міста.

Постріл з української системи Буревій на лінії фронту в Донецькій області, 29 листопада 2022 (Фото:Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko)

Інститут вивчення війни (ISW) опублікував свій щоденний бюлетень, в якому на цей раз приділяє особливу увагу російському наступу на Бахмут. Головний висновок: спроби росії захопити Бахмут демонструють, що армія рф «абсолютно не зробила висновків» з попередніх кампаній, які були так само витратними для неї, але фокусувалися на цілях, що мають невелике оперативне чи стратегічне значення. 

З кінця травня вже шість місяців російські війська витрачають свої бойові сили, намагаючись окупувати невеликі населені пункти навколо Бахмута, і за цей час просуваються вкрай повільно, часом всього на кілька кілометрів.

При цьому штурми у напрямку Бахмута ведуть до постійного виснаження російської живої сили та техніки, внаслідок чого війська рф в'язнуть у відносно незначних населених пунктах на тижні та місяці. "

Така схема операцій дуже нагадує попередні спроби росіян взяти Сєвєродонецьк і Лисичанськ", - констатують в ISW.

Там нагадують, що після місяців завзятих боїв, під час яких ЗСУ максимально виснажували ворога, росіяни зрештою захопили Лисичанськ і Сєвєродонецьк і вийшли на межі Луганської області, проте цей тактичний успіх призвів до незначного оперативного ефекту, оскільки потім російський наступ на цьому східному напрямі фактично згас.

Аналогічний прогноз ISW дає Бахмуту: навіть якщо російські війська продовжать просуватися в напрямку Бахмута і в його межах, навіть якщо ВСУ доведеться контрольовано відійти з міста (як це було в Лисичанську), сам Бахмут дає армії рф «мало оперативних переваг». 

Втрати росії після шести місяців жорстоких, завзятих і виснажливих боїв навколо Бахмута набагато переважають будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати в разі взяття Бахмута.

"З іншого боку, російські наступи в районі Бахмута поглинають значну частину доступної бойової могутності росії, потенційно сприяючи продовженню українських контрнаступів в інших місцях", - додають аналітики ISW.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev