Системні проблеми росіян в обороні можуть змусити їх втекти з кількох плацдармів, - військовий оглядач

Військові аналітики зазначають, виснажені ресурси військ рф не дозволяють створити умови для повноцінної оборони плацдармів на усіх напрямках.  А коли не можеш тримати оборону — залишається лише тікати.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Все виразніше у нинішній ситуації у зоні бойових дій проглядається ефект каскадного обвалення в обороні російських окупаційних військ. Ефект, що є поетапним, але незворотним обвалом вибудуваної системи, вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Так, навесні було запущено цей процес, коли ЗСУ розгорнули контрнаступ за низкою напрямків, найбільш успішним з яких був на північному плацдармі. Обмежені в можливостях забезпечення та управління, російські окупаційні війська на північному плацдармі протрималися трохи більше ніж місяць і змушені були тікати.

Своєю чергою, на решті плацдарм ЗСУ намагалися максимально стримувати наступальний потенціал рф, який росіянам забезпечували кількісна перевага та можливість повсюдно застосовувати тактику «вогневого валу».

Стримування настання ворога та його фактичне виснаження призвели до того, що через пів року війни в Україні він мав у наявності низку проблем.

Дефіцит ракетного озброєння, відсутність необхідного ресурсу для компенсації людських втрат, проблема поповнення втрат у техніці, проблематика дефіциту БК для ствольної та реактивної артилерії, що вимальовується, логістична проблематика.

Всі ці проблеми, сумарно, призвели до того, що до кінця літа війська рф здатні були вести наступальні дії виключно по вузькому фронту, шириною не більше 10 км - Авдіївський та Бахмутський напрямки, тоді як ще буквально у червні вони могли забезпечувати наступ фронтом завширшки до 30 км.

Сьогодні ряд плацдармів зайнятих ворогом відчуває гострий дефіцит особового складу, БК, свіжої техніки, ПММ та іншого.

Саме комбінація всіх цих проблем, які не дозволяють зараз військам рф не лише вести активні наступальні дії, а й на низці локацій тримати оборону, дозволяють ЗСУ діяти більш активно та інтенсивно. Відсутність саме таких можливостей продовжує ефект каскаду щодо поступального обвалення оборони росвійськ. А коли не можеш тримати оборону, то залишається лише тікати, зауважує оглядач.

«Багато хто сконцентрував останній тиждень всю увагу саме на Півдні, але на низці інших локацій так само ЗСУ здійснили просування вперед, що зайвий раз підтверджує – обвалення оборони росвійськ має місце і на інших плацдармах», — пише Коваленко.

На початок вересня можна говорити про ослаблення окупантів на правому березі Херсонщини, у Харківській, а також Донецькій областях. Командування рф не може забезпечити їх посилення коштом наявного ресурсу і натомість намагається убезпечити та зробити неприступним саме Південь.

Так, Запорізька область у плануванні окупантів перетворюється на найбільш насичений підрозділами плацдарм. 

Очевидно, що командування окупантів бачить ефект каскаду і розуміє, що після звільнення правого берега ЗСУ можуть зосередитись саме на Запорізькій області, звільнення якої вирішить питання всього півдня та Криму, зокрема.

«Виснажені ресурси військ рф не дозволяють створити умови для повноцінної оборони інших плацдармів, і поки вони окопуються в Запорізькій області, в очікуванні ЗСУ, каскад продовжуватиметься на харківському та донецькому плацдармах», — додає Коваленко.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev