Ситуація на Сіверському та Бахмутському напрямках дратує російське командування: думка експерта про подальші плани ворога

Подальше затягування на Сіверському та Бахмутському напрямках може призвести до зриву реалізації всього плану-графіка росіян по блокуванню Слов’янсько-Краматорської агломерації. Тож що планує ворог? 

Ситуація на Сіверському та Бахмутському напрямках дратує російське командування: думка експерта про подальші плани ворога

Координатор групи «Інформаційний спротив», військовий оглядач Костянтин Машовець вважає, що ситуація на Сіверському та Бахмутському напрямках починає вже не стільки «турбувати», скільки дратувати російське військове командування. Наводимо думку експерта. 

Протягом останніх двох діб командування військ противника намагається все ж таки добитися якихось більш-менш вагомих результатів по рубежу Сіверськ — Бахмут, бо подальше затягування із цими «фланговими районами» може призвести до зриву реалізації всього плану-графіка по блокуванню Слов’янсько-Краматорської агломерації.

Це очевидно. Якщо найближчим часом Бахмут (в менший ступені) та Сіверськ (у більшій ступені) не будуть взяті, тоді усе те угрупування військ противника, яке зараз активно готується до ривка через Сіверський Донець на Миколаївку та західніше Сіверська у районі Брусівка — Лиман — Ямпіль — Озерне (в основному частини та підрозділи 2-ї та 41-ї загальновійськової армії (ЗВА) Центрального військового округу (ЦВО), приблизно до 6-8 БТГ) — просто даремно витрачає час.

Однак, це простіше сказати, ніж зробити. Адже, судячи з результатів «наступу» противника на його напрямку «головного удару» північніше Бахмуту — від Стряпівки на Бахмутське й далі на Соледар, всі ці перспективи поки що виглядають для противника «очень трудной задачей». Принаймні, реального просування на цій ділянці у противника не має.

Тому, нічого дивного в тому, що найближчим часом «головний акцент» угрупування «Восток», скоріш за все зміститься на Сіверськ — не має. У сенсі впливу на ситуацію на Слов’янському напрямку, він актуальніше ніж Бахмут.

Щодо «основної концепції» противника, яку він прагне реалізувати у відношенні Сіверська. Спочатку прорив південніше міста, потім — прорив за річку Сіверський Донець і вихід у район північніше міста. В подальшому, передбачається взяти місто «подвійним» наступом з півдня та півночі.

Вперті, місцями схожі на баранячу історію з «новими воротами», атаки противника з району Спірне в напрямку на Виїмку та Івано-Дар’ївку протягом останніх трьох діб, лише підтверджують ці мої думки. А днями з’явилось ще одне підтвердження — в районі Миколаївки прибула і почала розгортатися «свіжа» мотострілецька БТГ зі складу 74-ї мотострілкової бригади 41-ї ЗВА ЦВО. Прямо з «резерву першої черги» (тобто після всебічного відновлення).

Той факт, що район її розгортання знаходиться в декількох км від переднього краю, не повинен водити вас у оману. Думаю, вже завтра-післязавтра ця БТГ буде введена в бій, і саме південно-східніше Сіверська.

А взагалі, я не просто так написав про те, що командування військ противника демонструє явні ознаки «роздратування» перебігом подій на ділянці фронту від Григорівки до Кодеми. Адже ці події напряму впливають на ситуацію, безпосередньо, північніше та північно-східніше Слов’янська. Тобто мають пряме відношення до ситуації в угрупуванні «Изюм» противника.

Тамтешнє «стадо» просто очікує — коли лінія фронту таки доповзе до рубежу Сіверськ — Бахмут і далі впритул до Слов’янсько-Краматорської агломерації зі сходу. Проблема полягає в тому, що вона геть не повзе, а майже встала (нічого дивного в тому не має, для того щоб вона знову поповзла треба взяти Сіверськ та Бахмут, або принаймні один Сіверськ, а вони не беруться — ані перший, ані другий).

Командування військ противника, у цьому сенсі ладно вже йти навіть на «непопулярные меры». В тому числі, знімати з інших «важливих» напрямків та ділянок військ та посилювати за їх рахунок саме ці напрямки. Так, з Новопавлівського напрямку (достатньо актуального в нинішній оперативній ситуації) командування військ противника перекинуло в район Лисичанська (тобто, знову ж таки на Сіверський напрямок) ще одну більш-менш укомплектовану та боєздатну зведену мотострілецьку БТГ 201-ї «таджикистанської» ВБ.

Судячи зі всього, її введуть у бій на Сіверському напрямку найближчим часом. Таким чином, загальне підсилення військ противника на цій ділянці фронту (Сіверський напрямок) складе приблизно до 950-1000 військовослужбовців з числа кадрових російських військ. Це, звичайно, не «критична маса» (тим більше, що явно далеко не всі вони, образно кажучи, «підуть в атаку»), але для такого локального напрямку як Сіверський все ж-таки це — достатньо чутливо.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev