Тіктокери кадирова знищили ісламський культурний центр у Сєвєродонецьку

У 2019 році в Сєвєродонецьку відкрили ісламський культурний центр «Бісмілля». Він став першим духовним осередком мусульман після окупації частини Луганщини та об’єднав родини, які у 2014 році були змушені покинути захоплені регіони області. 16 червня мечеть зруйнували кадирівці, похоронивши під завалами 20 мирних мешканців, які набирали на подвір’ї воду.

Тіктокери кадирова знищили ісламський культурний центр у Сєвєродонецьку

Внаслідок прицільного обстрілу сталася сильна пожежа та обвалився другий поверх. У приміщенні мечеті переховувались десятки цивільних громадян: на подвір'ї споруди було облаштовано свердловину, з якої люди добували питну воду.

«16 червня був обстріл запальними касетами. На місці загинуло 20 сєвєродончан із сусідніх будинків, які набирали питну воду. Частину з них поховано на території також зруйнованого прилеглого до мечеті кафе. Тіктокери кадирова, ще знаходячись в Рубіжному, дізнались, що в Сєвєродонецьку є мечеть. Замість того, аби не чіпати Дім Аллаха, вважаючи себе віруючими, вони вранці відкрили вогонь по будівлі, побачивши скупчення людей у дворі», — повідомив імам Луганської спільноти мусульман Тимур Берідзе.

За інформацією духовного лідера, кадирівці намагались приховати військовий та релігійний злочин:

«Дізнавшись, що зруйнували мечеть, щоб не зганьбитись перед Аллахом та світом, силами «міліції лнр» вирішили оточити місце злочину, аби дочекатись журналістів та відзняти декілька фейкових сюжетів для пропагандистських каналів рф, звинувативши ЗСУ у знищенні культових споруд на своїй території».

Акція "Нагодуй нужденного" Акція "Нагодуй нужденного"Культурний центр «Бісмілля» — не лише осередок мусульманської спільноти. Центр відомий своєю активною участю у всеукраїнській акції «Нагодуй нужденного»: декілька років поспіль імам Тимур Берідзе разом з родиною та однодумцями збирав кошти на закупівлю продуктів та готували гарячі обіди для людей всіх віросповідань, які опинились у складних життєвих обставинах. Щонеділі годувалось до сотні нужденних та роздавався одяг.

«росія приносить смерті, руйнації і страждання, а російські муфтії продовжують благословляти дії своєї злочинної влади», — написав на своїй сторінці шейх Саід Ісмагілов, голова духовного управління мусульман України УММА.

Молитовна зала до та після російського вторгнення Молитовна зала до та після російського вторгнення

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev