«Від "референдуму" ЗСУ не холодно і не спекотно, звільнення територій продовжиться», — військовий експерт

Організовані кремлем «референдуми» свідчать про поразку путіна та не стануть на заваді звільненню українських територій Збройними силами. На Сході найбільш запеклі бої точаться поблизу Бахмута та на Донецькому напрямку, вже є успіхи поблизу Лимана. 

Фото: www.dw.com

Військовий експерт, співголова Громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов в інтерв'ю журналістці Тетяні Заровній розповів про актуальну ситуацію на фронті та проведення так званих «референдумів». Головне з розмови — читайте далі. 

ЗСУ звільнили Білогорівку — чому це важливо? 

За словами Дмитра Снєгирьова, звільнення цього населеного пункту дає можливість створення «плацдарму» для подальшого просування по окупованих районах Луганської області. Не випадково, що на момент звільнення саме цього селища прозвучали заяви щодо можливості проведення так званого референдуму. 

«Білогорівка — це приблизно 15 км до Лисичанська, і зараз це як Чорнобаївка — вже мем і одна з успішних операцій Збройних сил України. Тут знищили до ста одиниць ворожої бронетехніки, відповідно, до тисячі особового складу. Координати цієї переправи для ЗСУ надала ГІ «Права справа», і це реальні успіхи руху спротиву на окупованих територіях», — каже експерт.

Він зазначає: у зв’язку із поширенням дезінформації довіряти варто лише зведенням Генштабу ЗСУ. Попередня інформація про звільнення Сватового, Кремінної та низки населених пунктів, про що раніше повідомляли окремі журналісти, не відповідає дійсності. 

Про ситуацію на Донеччині

На Донецькому напрямку теж є успіхи. ЗСУ взяли під контроль два населені пункти поблизу Лимана, і зараз бої точаться неподалік міста, повідомив експерт. Стратегічне значення цієї місцевості полягає у фактичному просуванні наших військових територією Луганської області і головне — це охоплення флангів Донецького угруповання супротивника, яке ризикує опинитися в тактичному оточенні. Тому окупанти прекрасно розуміють всю цінність і для них, і для нас цього населеного пункту. 

Лиман обороняє так званий підрозділ БАРС Лиман обороняє так званий підрозділ БАРСПоказово, що оборону Лимана тримають підрозділи так званого БАРСа – «боевой армейский резерв страны». Це ті мобілізовані, які були перекинуті з території рф. Плюс це так звані козацькі підрозділи, 6-й полк другого армійського корпусу «лнр» і ПВК «Вагнер». 

«Найбільш запеклі бої точаться поблизу Бахмута, об’єктивно, там є частковий успіх супротивника. Також є проблеми в районі Мар’їнки і загалом Донецький напрямок наразі найбільш проблематичний. Окупанти просуваються в напрямку Авдіївки, Майорська і далі по всьому напрямку. Не припиняються штурмові дії у районі Соледара. Зараз усі зусилля окупанти кинули на виконання стратегічного завдання другого етапу так званої «спецоперації» — вихід на адміністративні кордони Донецької області», – наголошує Снєгирьов.

Негативним фактором є те, що росіяни б’ють виключно по житлових районах і об’єктах критичної інфраструктури. Враховуючи те, що з 15 жовтня початок опалювального сезону, окупанти створюють ситуації хаосу на територіях, підконтрольних ЗСУ, тобто ставлять під питання можливість проходження зимового періоду. Проблеми будуть, якщо виведуть з ладу ТЕС і комунікації водоканалу.

Якщо є можливість, то мешканцям терміново треба евакуюватися в тилові районі України.

Про проведення так званих «референдумів»

За словами експерта, порядок проведення «референдумів» свідчить про поразку путіна. За задумом окупантів, референдум мав би проходити і на територіях Харківської області й по всій Донецькій області, тобто тоді у цьому був би сенс. ЗСУ наразі контролює 45% Донецької області, і є успішний характер просування навіть на цій проблемній ділянці фронту (зокрема на Луганщині звільнення Білогорівки), тому втрачається політичний сенс проведення цього «референдуму». 

"Референдум" як показник поразки путіна "Референдум" як показник поразки путіна

Це фактично відмова визнання путіним того, що 2-й етап «спецоперації» провалився. Зокрема сам «референдум» варто розглядати як елемент військово-політичного тиску рф.

«Від того, що проведуть цей референдум, ЗСУ не холодно і не спекотно. Ми як звільняли ці території, так і будемо звільняти. На думку росіян, це має уповільнити звільнення окупованих територій, бо начебто це будуть території рф. Згідно з новими правками, ЗСУ будуть не те, що звільняти, а наносити вогневе ураження по тилових районах окупованих територій, це буде виглядати вже як акт прямої агресії проти росії. Це досить хибна думка, якщо враховувати, що шість місяців триває війна, а позитивних результатів цієї війни для рф жодних», — коментує Дмитро Снєгирьов.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev