Відкопали з 5-метрової вирви від прильоту ракети: як медики зі Львова рятували бахмутянку

Оксана Лук'янець з Бахмута постраждала від наслідків прильоту російської ракети та ледь не втратила ногу. Жінка пережила 11 днів у реанімації та 12 операцій.

Відкопали з 5-метрової вирви від прильоту ракети: як медики зі Львова рятували бахмутянку / Фото: Перше медоб’єднання Львова

40-річна Оксана Лук'янець з чоловіком — із Бахмута. Якось в липні вони разом поверталися від подруги. Останнє, що жінка пам'ятає з того дня — це дзвін у вухах та біль у руці. Земля почала засипати її, та Оксана з останніх сил встигла покликати чоловіка. Він теж постраждав — його відкинуло вибуховою хвилею, однак він почув дружину. 

Оксану ледь живою відкопали з 5-метрової вирви, що утворилася від прильоту російської ракети. 

Коли постраждала прибула до лікарні Дніпра, то була у вкрай важкому стані: уламкові поранення правої легені, печінки, обширні рани лівого плеча, відкритий перелом обох ніг та правої руки. Оксана пробула в реанімації 11 днів і як тільки її стан стабілізували, жінку відправили до Львова в Національний реабілітаційний центр «Незламні» Першого медоб’єднання Львова.

Долікувати рани живота, рук, ніг і зберегти нижню кінцівку, яка має складний відкритий перелом, від ампутації — таке завдання перед собою ставили лікарі. Оксана витримала 10 хірургічних втручань.

Львівські хірурги спільно з відомою британською реконструктивною хірургинею з Оксфордської клініки Сарою Такер взяли клапоть найширшого м‘яза спини та пересадили його на травмовану ділянку ноги, зшиваючи найменші судини. Операція тривала 12 годин і завершилася успіхом. 

За словами лікарів, пересаджений м‘яз прижився, ногу врятовано. Зараз жінку чекають кілька операцій на кістці, але вона точно зможе ходити своїми ногами.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev