Здавав патріотів та розселяв російських окупантів: справа одного зрадника з Лиманщини

Підозрюваний по справі вибірково вказував на проукраїнськи налаштованих місцевих жителів села на Лиманщині — після цього людей вивозили на допити. 

Фото злів - Служба безпеки України, справа - наслідки окупації села Старий Караван

Слідство встановило, що наприкінці червня 2022 року добровільно, перебуваючи у селі Старий Караван під час його тимчасової окупації, підозрюваний надавав російським військам допомогу у веденні бойових дій проти ЗСУ. Про це свідчить ухвала суду, передає «Вчасно».

Підозрюваний, будучи обізнаним про місцевих жителів, які евакуювались з села у зв'язку з активними бойовими діями, з метою розселення військовослужбовців армії рф повідомляв про покинуті житлові будинки, де в результаті розмістились окупанти. Зокрема, це були домівки місцевих фермерів.

Крім того, чоловік вибірково вказував на проукраїнськи налаштованих місцевих жителів села, яких в кількості не менше двох осіб (точну кількість в ході досудового розслідування не встановлено) росіяни та працівники «міністерства внутрішніх справ днр» вивезли до Лимана для проведення «фільтраційних заходів» у приміщенні поліції. 

Таким чином чоловік підозрюється у наданні незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним формуванням держави-агресора, допомоги у веденні бойових дій проти Збройних Сил України.

У жовтні Служба безпеки України проводила стабілізаційні заходи у звільнених районах сходу України, де і виявила підозрюваного. Під час контрнаступу ЗСУ на Донеччині зловмисник допомагав окупантам втікати від українських військ лісовими тропами. Потім він намагався переховуватись від правосуддя.

У жовтні йому вручили письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України. Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого злочину повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, зокрема, протоколи допиту свідків.

Невдовзі стосовно підозрюваного було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Нині тривають судові розгляди. 

У разі доведення винуватості підозрюваного законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev