Зеленський призупинив українське громадянство намісника Святогірської Лаври Арсенія

Одіозний намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври Арсеній (Ігор Яковенко) надалі може бути депортований з України. 

Зеленський призупинив громадянство намісника Святогірської Лаври Арсенія / колаж з фото УПЦ мп та з архіву "Вчасно"

Видання LB.ua з посиланням на власні джерела оприлюднило список представників УПЦ московського патріархату, громадянство яких призупинено указом президента України Володимира Зеленського. 

Серед них —  Арсеній, митрополит Святогірський, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври. Ім'я в миру — Яковенко Ігор Федорович. 

За даними СБУ, у 2014 році під час збройної агресії рф на Сході ченці Свято-Успенської Святогірської Лаври розмістили на зворотньому боці ікони Божої матері молитву проросійського змісту та роздавали її на пасхальні свята. Клір Лаври звинувачували у тому, що вони надавали притулок бойовикам так званої «днр». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ розслідує діяльність представників УПЦ МП на Донбасі в підтримці російської агресії

У 2018 році Арсеній в інтерв'ю РБК-Україна звинуватив ЗСУ в обстрілах Слов'янська. Війну на Донбасі він вважав «громадянською». 

«Я нахожусь в Донецкой области на территории Украины с самого начала конфликта. По указанию Турчинова сюда пришли войска и начали бомбить Славянск, говорили, что это россия бомбит. Я видел украинские гаубицы, «Ураганы», стрелявшие по Славянску. Депутаты Верховной рады говорят: «Вы неправду говорите. То были переодетые россияне». Я свою «неправду» скажу и на Страшном Суде… Я в Адамовке служил в 2014 году всенощную, то «Ураганы» выехали рядом с церковью и стреляли по Славянску, народ стоял и навзрыд плакал. Летят ракеты, а там через тридцать секунд раздается «ба-ба-ба-ба-бах», — стверджував намісник. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ВСУ пришли и начали бомбить», — настоятель Святогорской Лавры обвинил Украину в развязывании войны на Донбассе

Протягом окупації Святогірська у 2022 році територія Лаври не контролювалася окупантами, однак піддавалася обстрілам загарбників. Від ворожих снарядів у Лаврі загинули загинули монах, черниця та архімандрит.

Тривалий час у підвалах ховалися від обстрілів священники, монахи, прихожани та частина місцевих — приблизно 600 людей. Вони відмовлялися від евакуації, тому українська сторона організувала доставку гуманітарної допомоги — медикаментів, води та їжі. Позицій ЗСУ на території Лаври не було, їх там не облаштовували, щоб не наражати на безпеку місцеве населення. 

«Мене здивувало, що люди, які там ховалися, казали що «це винувата Україна, бо не здалася. Якби здалася, то не було б війни. Я не розумію, яким чином до цього можна додуматися і як їм промили мізки. Ми розуміємо, що пропаганда працює по всім шаблонам й на всіх напрямках. Й у тому числі на релігійному теж», — розповідав в інтерв'ю Радіо НВ нацгвардієць Віталій Марків, який брав участь в операції зі звільнення міста. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Казали, що винувата Україна, бо не здалася росії»: про настрої прихожан Святогірської Лаври під час окупації

Нацгвардієць також згадує, як тільки наші військові перебували неподалік від Лаври, до них приходили її прихожани та розповідали, що потрібно здаватися, щоб Святогірськ не обстрілювався росією.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev