«Казали, що винувата Україна, бо не здалася росії»: про настрої прихожан Святогірської Лаври під час окупації

Через три місяці після окупації російськими загарбниками Святогірськ на Донеччині звільнений. 

Святогірська лавра / Фото: УПЦ

12 вересня стало відомо про те, що до окупованого Святогірська на Донеччині увійшли українські Сили оборони. Наразі тривають фільтраційні дії серед населення — виявляються колаборанти та залишки окупантів, які не встигли відійти.

«Нам все відомо, й рано чи пізно ми доберемося до усіх. Навіть до тих, хто зараз, можливо, радіє нашому поверненню, але коли нас не було, активно та добровільно співпрацював з ворогом, — розповів нацгвардієць Віталій Марків в ефірі Радіо НВ. — У нас є інформація про всі злочини, які вони зробили проти власного населення та нашої країни. Це буде каратися згідно з законом».

Подробиці щодо мера Святогірська Володимира Бандури, який одразу перейшов на сторону окупантів та активно з ними співпрацював, поки публічно не повідомляються. Наразі триває активний збір фактів його злочинів та злочинів інших зрадників.

Віталій Марків, деокупація Святогірська Віталій Марків, деокупація Святогірська «Мені потрапляли у руки записки, які передавали місцеві колаборанти про те, хто де живе, адреси, телефонні номери та хто чим займався, — розповідає Віталій Марків. — Самі місцеві показували та малювали карти, хто де живе з проукраїнськи налаштованих. Це передавали окупантам».

Протягом окупації частина міста не контролювалася окупантами — це територія Святогірської Лаври, яка підкоряється московському патріархату. Тут у підвалах ховалися від обстрілів священники, монахи, прихожани та частина місцевих — приблизно 600 людей. Вони відмовлялися від евакуації, тому українська сторона організувала доставку гуманітарної допомоги — медикаментів, води та їжі. Позицій ЗСУ на території Лаври не було, їх там не облаштовували, щоб не наражати на безпеку місцеве населення. Але святиня все одно постійно обстрілювалася російською армією.

«Мене здивувало, що люди, які там ховалися, казали що «це винувата Україна, бо не здалася. Якби здалася, то не було б війни», — каже Віталій Марків. — Я не розумію, яким чином до цього можна додуматися і як їм промили мізки. Ми розуміємо, що пропаганда працює по всім шаблонам й на всіх напрямках. Й у тому числі на релігійному теж».

Нацгвардієць також згадує, як тільки наші військові перебували неподалік від Лаври, до них приходили її прихожани та розповідали, що потрібно здаватися, щоб Святогірськ не обстрілювався росією. 

У результаті обстрілу у червні окупанти вбили архимандрита Галактіона, монаха Аристоклія й монахиню Варвару. Кілька інших священників отримали важкі поранення. Повністю спалили сторічній дерев’яний Всіхсвятський скит, який був збудований у 1912 році. Сьогодні після звільнення Святогірська деякі забудови Лаври частково зруйновані, немає жодного цілого вікна, але сама святиня стоїть.

У ході фільтраційних дій по виявленню колаборантів, зазначив Марків, відповідні служби перевіряють всіх, хто допомагав «русскому миру» встановлювати свої окупаційні порядки у місті.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev