Наступ росії на Донецько-Покровському напрямку: експерт розповів про резерви і тактику ворога

Піски, Мар’їнка, Авдіївка — нині одні з найгарячіших точок на Сході України. Військовий експерт розповів, які сили ворог зосередив на цьому напрямку та якої тактики притримується. 

Наступ росії на Донецько-Покровському напрямку: експерт розповів про резерви та тактику ворога

Військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець у своєму Телеграм-каналі опублікував аналіз ситуації у Східній операційній зоні. Зокрема, у районі околиць Донецька — мова про Піски, Мар’їнку, Авдіївку.  

Костянтин Машовець / фото: tyzhden.ua Костянтин Машовець / фото: tyzhden.uaЗа його словами, у районі західних та північно-західних околиць Донецька, наступає так би мовити «цвіт, краса і гордість» всього, як він називає «Домбабвійського війська» — тобто військових безпосередньо «днр» та «лнр». Їхнє угрупування носить назву «тактична група «Донецьк».

«Наскільки я розумію, «домбабвійські військові» так званого «1-го армійського корпусу народної міліції» таки випросили собі у кремлівських вояків окремий напрямок та привілейований «автономно-самостійний» статус якогось «союзного війська», — пише він.

Тобто від Мар'їнки до Горлівки, включаючи Піски та Авдіївку, діють вояки з окупованого Донбасу. Хоча їх так чи інакше «підстраховують» росіяни: у районі Горлівки — батальйонні тактичні групи (БТГр-и) 336-тої окремої бригади морської піхоти, а в районі на південь від Мар'їнки — до 2-х БТГр 103-ого мотострілецького полку та 150-тої мотострілецької дивізії.

Батальйонна тактична група — загальновійськовий маневровий підрозділ російської армії, який утримується у високій бойовій готовності. У рф кожна батальйонна тактична група має приблизно 600—800 офіцерів і солдатів, з яких, приблизно, 200 піхотинців, оснащених транспортними засобами, що, зазвичай, включають близько 10 танків і 40 бойових машин піхоти.

«Тут зібрався справжній сепарський послід... таке, знаєте, зі «знаком якості Z» чи то на лобі, чи то на дупі. Патентовані під**и (як кажуть хлопці на фронті) у найгіршому значенні цього терміну», — наголошує Костянтин Машовець.

Зокрема, це 1-а та 100-та «республіканської гвардії», 15-та окрема мотострілецька бригада, 9-ий окремий мотострілецький полк, 11-ий мотострілецький полк «ім. Ходаковського», бойовики «Сомалі», «іменний мотострілецький батальйон спеціального призначення» імені Мотороли і цілий розсип інших незрозумілих формувань.

«Насправді це тактичне угруповання військ противника одномоментно здатне задіяти на 2-3-х ділянках фронту (наприклад — Мар'їнка, Піски та Авдіївка) для проведення перманентних, постійних атак і штурмових дій щонайбільше до 6-ти більш менш боєздатних батальйонів, залишаючи в резерві «взамін чи для посилення» ще до 2-3-х.

Єдина їхня перевага — це здатність сконцентрувати на цьому напрямі значну кількість ствольної та реактивної артилерії. На сьогоднішній день наша група «Інформаційний спротив» зафіксувала принаймні 7 артилерійських тактичних груп противника, які діють на ділянці від Красногорівки до Мар'їнки. Більше того, за останні 2 дні фіксується підтягування командуванням військ противника на Бахмутський та Покровський напрямок ще як мінімум 2-х арт-ТГр через Кадіївку – Первомайськ та через Іловайськ на Донецьк», — пояснює експерт.

Єдина перевага окупантів - артилерія Єдина перевага окупантів - артилерія

Також він розповів про ситуацію протягом останніх трьох діб на Донецько-Покровському напрямку.

«Домбабвійська навала» принесла противнику деякі досягнення. Противник на північ від Авдіївки зумів просунутися на 1 км 200 метрів у бік Красногорівки, «зачепившись» передовими підрозділами за східну околицю цього села, а в районі відвалів Авдіївського коксохіму його просування становило до 700-800 метрів. Я там колись був і бачив ці гігантські «гори» на власні очі.

У районі Пісок досі їдуть жорсткі бої зі змінним успіхом... і там, кажуть, противнику вдалося просунутися і захопити залишки корівника. Але, чесно кажучи, ситуація там дуже інтенсивно змінюється і в той, і в інший бік, тому, що саме зараз у Пісках робиться, я повною мірою сказати не можу», — розповідає він.

На його думку, в районі Донецька ЗСУ мають справу з боку військових «лднр» з так званим «ефектом відмінника»:

«Це коли, дитині, яку до цього вважали нездатною на якісь самостійні та зважені вчинки, врешті-решт за зразкову поведінку та «успіхи в навчанні» довіряють якусь більш відповідальну справу, ніж поїдання цукерок. І він, «натхненний» цією довірою з боку дорослих, прагне «все зробити найкращим чином» і в цьому своєму прагненні, зрештою, «ламає всі полімери»...

Так і тут, вся ця домбабвійська шобла, що нині прагне будь-якою ціною «відкинути ворожі війська від околиць Донецька» і якій для цих «подвигів» російське командування з панського плеча виділило свій власний операційний напрям... цілком реально ризикує у цих своїх завзятих атаках на підготовлену українську оборону спалити свої останні «батальйони мобілізаційного резерву».

Я б зрозумів, якби це мало якийсь оперативно-тактичний, або хоча б тактичний зміст, як це під Бахмутом і Сіверськом. Але його тут не видно зовсім. По суті, це «наступ у порожнечу». Треба бути вкрай самовпевненими, щоб сподіватися таким чином оточити Авдіївку… тобто обійти її з півночі через Красногорівку і з півдня — прорватися через Водяне на Тоненьке та Орлівку.

Хоча, звичайно, думаю саме цими «думками» російське (ну як російське, скоріше формально домбабвійське) командування аргументувало ці свої баранячі тарани української оборони на південь і на північ від Авдіївки.

Але, як казав сліпий… поживемо — побачимо…»

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev