Не мовчати: у Вугледарі з’явиться центр допомоги жінкам, що постраждали від насильства 

У Вугледарі Донецької області планують відкрити центр допомоги жінкам, які постраждали від гендерного насильства.

Кризовий соціальний центр для жінок, постраждалих від насильства, мають відкрити всередині лютого, передає кореспондент ІА «Вчасно».

Він з’явиться за ініціативи громадської організації «Інтеграція в майбутнє» за підтримки Українського жіночого фонду в рамках реалізації спільної програми ПРООН-ООН Жінки «Відновлення управління та сприяння примиренню в постраждалих від кризи громадах України», що фінансується Європейським Союзом. 

Прояви гендерного насильства не є новиною для українського суспільства, тому створення такого закладу у маленькому містечку на Донеччині допоможе жінкам, які опинилися у кризовій ситуації. Вона має співпрацювати з лікарнями, поліцією та соціальними службами.

«Наше містечко маленьке, і говорити про насилля, де всі один одного знають, дуже важко,- констатує координатор проекту Тетяна Сігаєва.- Жінки, що постраждали, не поспішають звертатися до поліції, бо бояться переслідування, або того, що всі про це дізнаються. І це один із головних факторів, коли насилля замовчується».

Співробітники центру планують залучити жінок, які мають досвід у боротьбі з різними видами насильства у суспільстві.

«Ми підписали договори про співпрацю з мобільною психологічною бригадою, що діє у Новогродівці, та з Київським психологічним центром «Ла Страда». Наш центр – це буде те місце, де ми зможемо відкрито говорити про насилля у будь-яких його проявах: сексуальне, економічне, психологічне. Ми будемо перенаправляти жінок в центри первинного перебування, допомагати їм звернутися до психологів, надавати телефони гарячих ліній. Ми вчитимемо жінок не мовчати про насильство, вміти йому протистояти. Також плануємо створити групи самопомочі, де жінки будуть розповідати свої історії тим, хто потрапив до подібної ситуації»,- розповіла Тетяна Сігаєва.

Приміщення для центру безкоштовно виділила Вугледарська міська рада. На ґрантові 138 тисяч гривень планують закупити меблі, проектор та інше необхідне приладдя, частину коштів потратять на тренінги та освітні заходи. 

За статистикою ВОЗ, лише 10% з 1 млн жінок, які піддаються насильству, вирішуються говорити про це. Сьогодні у 5 східних регіонах України (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей) діють мобільні бригади соціально -психологічної підтримки, що надають екстрену допомогу потерпілим від гендерно-обумовленого та домашнього насильства. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev