Уперше за 4 роки війни у прифронтовій Авдіївці відбувся фестиваль мистецтв

Організаторами триденного фестивалю «Авдіївка ФМ» виступила  ініціативна група міста, у складі якої ініціативна молодь та представники громадських організацій міста.

Біля окупованого Донецька жителі Авдіївки вперше за 4 роки війни провели фестиваль мистецтв, який став ще однією надією на мир в прифронтовому регіоні.

Фестиваль «Авдіївка ФМ» на прифронтовій території підтримали артисти української естради: Анжеліка Рудницька, Яна Заварзіна, Борис Севастьянов, гуртів «Шпилясті кобзарі», «Папа Карло», «Жадан і собаки в космосі», «Фіолет», «Очеретяний кіт», проект «АРТЕRІЯ», а також танцювальні та театральні колективи з Києва, Харкова та Донеччини, повідомляє ІА «Вчасно». 

Крім того, відбулися літературні читання та презентації книг за участю українських письменників та поетів Дмитра Лазуткіна, Ірини Цілик, Артема Полежаки, Сергія Жадана, Максима Потапчука, Вікторії Амеліної.

Місцеві жителі вже скучили за творчими подіями в Авдіївці, тому фестиваль викликав зацікавленість у них.

«Це простір творчого натхнення, де кожний учасник і гість порине в атмосферу сучасної музики, театрального й візуального мистецтва, яскравих подій та родинного свята», — саме таку мету поставила група місцевих активістів, яка працювала над мистецькою подією. І це їм вдалося. 

У прифронтовому місті працювали театральна і музична сцени, літературна вітальня, локації «Живопис», «Майстерки», «Наукові пікники», «Вулична їжа». 

Звучали народні та сучасні пісні.

Всі мали змогу долучитися до майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва від майстрів з Авдіївки, Нетайлового, Ясинуватої, Харкова та Краматорська.

Для дітей були організовані різні пізнавальні та розважальні зони.

Дівчата з Харкова показали глядачу жіночі національні костюми Сходу України, яким понад 100 років.

Також бажаючі мали змогу долучитися до створення великих великодніх яєць, які потім передадуть до музею. Військові учасників фестивалю частували польовою кухнею.

Завтра фестиваль завершиться вечіркою для молоді та волонтерів за участю
сучасного етно-саунд гурту «OY Sound System» (м. Київ). 

Фестиваль у прифронтовому місті Донеччини підтримали USAID, Львівська освітня фундація, Донецька ОДА, проект «Будуємо Україну разом», Міністерство культури України.

Очільник області Павло Жебрівський пообіцяв, що відтепер обласне великоднє свято щороку буде проходити в Авдіївці.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev