Поблизу Слов’янська росіяни можуть бути розгромлені, бої в районі Авдіївки посиляться: огляд думок експертів

Де на Донеччині ворог може бути розгромлений вже найближчим часом, і де слід чекати на посилення боїв — публікуємо огляд аналітиків.

Поблизу Слов’янська росіяни можуть бути розгромлені, бої в районі Авдіївки посиляться: огляд думок експертів / фото: Генштаб ЗСУ

Як пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW), ймовірно, російські війська віддають перевагу наступальним операціям у напрямку Бахмута та поблизу Донецька замість спроб із взяття Сіверська та Слов’янська.

«Російське командування, ймовірно, намагається використати нещодавні досягнення в районі Новолуганського, щоб натиснути на Бахмут зі сходу», — йдеться у свіжому зведенні. Зусилля росії з високою ймовірністю спрямовані на спробу взяти під контроль якомога більшу територію в Донецькій області до початку «референдумів», запланованих на вересень. 

Однак в ISW наголошують, що «дуже малоймовірно», що російські війська захоплять Бахмут, який є великим і добре захищеним. Так само експерти не прогнозують їм успіху на Донецькому напрямку.

«Також дуже малоймовірно, що вони досягнуть вражаючих успіхів на захід від Донецька, навіть якщо їм вдасться взяти міста Авдіївка та Піски, які вистояли проти їхнього тиску з часів вторгнення в 2014 році. Проте бої в цих районах, швидше за все, посиляться, і Президент України Володимир Зеленський закликає жителів евакуюватися», - зазначається у зведенні.

Мапа бойових дій у Донецькій області від ISW Мапа бойових дій у Донецькій області від ISW

Натомість військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець у своєму Телеграм-каналі повідомив, що на Ізюмському напрямі передові підрозділи Сил оборони України не тільки зупинили просування противника на північний захід, на північ і на північний схід Слов'янська, а й місцях змусили його до відходу.

«Де, як і коли... я, звичайно, писати не буду, зі зрозумілих причин, але скажу, що ситуація в цьому районі останнім часом на тактичному рівні складається для супротивника досить «цікаво». Його потужне угруповання військ, націлене на Слов'янський укріплений район Сил оборони України, судячи з усього, «доперегрупувалося» вже до того, що окремі передові підрозділи цілком можуть бути найближчим часом розгромлені», — пише експерт.

За його інформацією, протягом тижня ворог так і не зміг просунутися тут хоча б на 1 км. Більше того, був змушений на тактичному рівні відійти на низці ділянок.

Військовий експерт Defense Express Валерій Рябих в етері Еспресо висловив думку: якщо ворог перекине війська з Півночі на Південь, то у нього просяде Харківський напрямок, а якщо ворог забере частини з Донбасу, то не зможе виконати завдання та захопити Донеччину, також йому треба посилити південь, щоб не посипалась оборона.

«Зараз склалася така ситуація, що у противника нема виходу, тому що він не може перекинути якісь війська з одного напрямку на інший. Наприклад, якщо перекинути війська з Півночі на Південь, то у них просяде Харківський напрямок. Коли ЗСУ посилили опір і наблизилися до державного кордону на Харківщині, то тоді ворог перекинув декілька батальйонно-тактичних груп, щоб не дати українським військам остаточно зайняти позиції на кордоні з рф. Підрозділи російської армії закріпилися на рубежах, з яких вони можуть обстрілювати Харків. Тому, якщо ворог забере з цього напрямку частину війська, то все зламається», — пояснив військовий експерт.

Валерій Рябих зазначив, якщо противник захоче забрати війська з Донбасу, то не зможе виконати своє завдання найближчої перспективи — захоплення Донецької області.

«Відповідно, якщо не наростити сил на Південному напрямку, то у ворога також посиплеться оборона, особливо в умовах, коли ЗСУ там здійснює оперативний вогневий контроль всіх переправ через річку Дніпро та закриває логістичні лінії забезпечення правобережного угруповання противника», — прокоментував Рябих.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev