Добірка корисної інформації для ВПО з Луганщини

Грошова та соціальна допомога біженцям з Луганщини триває. Органи влади намагаються забезпечити мешканців області, які були змушені виїхати в безпечні регіони країни, всім спектром послуг, націлених на покращення їх життя. 

Фото: Луганська ОВА

Вимушені переселенці Луганщини можуть користуватись соціальними послугами, які надають працівники релокованих державних та комунальних установ.

«Працівники КЗ «Центр надання соціальних послуг» проводять соціальну роботу та надають послуги внутрішньо переміщеним особам з Луганської області, які перебувають у складних життєвих обставинах», — повідомляє Луганська обласна військова адміністрація. 

За наявною інформацією цей заклад релокований в Черкаси та надає такі соціальні послуги як соціальна адаптація ВПО, консультування та інформування населення про перелік, обсяг і зміст соціальних послуг, умови та порядок їх отримання, надання допомоги при заповненні онлайн форми для отримання гуманітарної допомоги засобами АТ «Укрпошта» та для отримання допомоги безпосередньо в місцях видачі, а також надання інформаційної допомоги ВПО у розв’язанні їх соціально-побутових проблем. 

Графік роботи КЗ «Центр надання соціальних послуг» в будні дні з 09:00 до 16:00. Адреса: м. Черкаси, вул. Чехова, 9-а.

Працюють і державні програми. Зокрема, дітям-сиротам війни надається щомісячна грошова допомога у розмірі 5000 гривень. Програма підтримки українських дітей до 18 років, які через війну втратили одного чи обох батьків, пропонується Фондом імені блаженного священномученика Климентія Шептицького. Фонд було створено за спільної ініціативи урядів України та Польщі.

«Першим місяцем виплат вважається той, коли була подана заявка на допомогу. Перші виплати здійснюються протягом двох тижнів після ухвалення позитивного рішення по заявці за наявності банківських реквізитів заявників», — повідомляє обласна адміністрація. 

Заявки приймаються до кінця листопада:
1. Заявка на допомогу заповнюється та подається онлайн на сайті Фонду: https://sheptytskyfund.pl

2. Достатньо заповнити форму.

Необхідні документи:
- відсканований документ, що посвідчує особу заявника-опікуна, а також дитини, яка буде прямим бенефіціаром грошової допомоги (сторінки з фото й персональними даними);
- відсканована копія свідоцтва про народження дитини;
- відскановане свідоцтво про смерть батьків/одного з батьків;

у разі його відсутності;
- відсканований документ, що підтверджує зникнення батьків;
- відсканований документ опікуна, що підтверджує встановлення опіки над дитиною.

Якщо існує  нестача документів для подання заявки, можна звернутись за номером телефону: +38 (093) 213-76-96.

В Україні надалі працюють гуманітарні штаби від Луганської області, які забезпечують базові потреби ВПО у продуктах харчування. Допомога надається як в хабах, так і адресно Укрпоштою. Із мапою гуманітарних штабів Луганщини можна ознайомитися за посиланням.

ВПО з Луганщини у Сумах можуть отримати юридичну допомогу. Її надають у Координаційному центрі допомоги ВПО з Луганщини у Сумській області представники БФ «Право на захист». 

Якщо ви потребуєте консультації юристів, вам потрібна інформаційна, консультаційна та юридична допомога щодо питань внутрішнього переміщення, соціальних виплат, надання медичних послуг, компенсації за зруйноване житло, питань мобілізації, перетину кордону тощо, зателефонуйте на «гарячу лінію» координаційного центру допомоги ВПО з Луганщини у Сумській області за номером +380635513511 або на «гарячу лінію» БФ «Право на Захист» +380995075090, +380685075090 та +380935075090.

Також можна звернутись особисто за адресою координаційного центру м. Суми, вул. Першотравнева, буд. 29 каб. № 2.

У гуманітарному штабі в Чернівцях щосуботи прийматиме педіатр. Щосуботи з 10:00 до 13:00 у Координаційному центрі допомоги ВПО з Луганської області буде проводити прийом лікар-педіатр.

Координаційний центр розташований за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 7. Телефон: 066 817 17 01.

Кремінянами створено енергонезалежний кризовий бізнес-хаб. ГО «Кремінська бізнес-асоціація», евакуювавшись з рідного міста, у співпраці з міською військовою адміністрацією продовжує брати активну участь у різноманітних грантових проєктах. За підтримки ПРООН вже реалізувала низку з них. 

Так, у рамках проєкту «Кризовий бізнес-хаб» створено енергонезалежний кризовий бізнес-хаб. Хаб надає безкоштовні консультації на теми: релокація бізнесу, маркетинг, бізнеспланування, зміни у звітності, зміни у податковій системі, залучення фінансування від міжнародних донорів та державних програм. 

Для забезпечення енергонезалежності встановлено сонячну електростанцію. Також на базі хабу створено соціальний бізнес: міні-пекарню для випічки соціальних сортів хліба.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev