Незламний бізнес: підприємець з Покровська виготовлятиме у Львові солодощі за власними рецептами

Підприємець із Донеччини Сергій Пивовар вже двічі перевозив свій бізнес. У 2014 році — з Донецька, у 2022 — з Покровська. Зараз Сергій облаштовує кондитерський цех у Львові та готується випікати торти, тістечка та солодощі за власними рецептами.

Незламний бізнес: підприємець з Покровська виготовлятиме у Львові солодощі за власними рецептами

За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» власник пекарні впроваджує систему безпеки харчових продуктів — НАССР, те, що давно мріяв зробити ще вдома.

До лютого 2022 року кондитерські вироби підприємця Пивовара знали на Донеччині. До нього приїжджали на виробництво гуртові покупці і забирали замовлення — торти, тістечка, різноманітну випічку.

Та коли почалася війна, замовників ставало все менше, почалися проблеми з доставкою сировини. Врешті, влада оголосила про те, що бізнес має виїжджати.

«Коли почув від обласної влади пораду бізнесу їхати, одразу згадав 2014 рік: тоді я залишав Донецьк та свій бізнес. Тож цього разу довго не вагався, вирішив їхати, щоб мати змогу працювати далі і залишатися у безпеці», — говорить Сергій Пивовар.

Для перевезення бізнесу підприємець скористався програмою релокації — усе потрібне для виробництва завантажив у машину та поїхав до Львова. Згодом отримав часткове відшкодування за переїзд. Для релокації розглядав кілька міст — Київ та Львів. Врешті обрав Львів — як більш безпечне та потенційно привабливе для бізнесу місто. Із Донеччини Сергій забрав усе необхідне обладнання, крім великих габаритних печей: тістоміси, піч для випікання, ручне допоміжне обладнання, холодильники, шокери для заморозки тіста, столи з нержавійки, стелажі, пакувальну машину, сировину, упаковку.

У Львові підприємець орендував приміщення колишнього харчового виробництва. Це важливо, коли ідеться про запуск харчового бізнесу. Але кілька місяців довелося чекати — сусіди у цьому ж приміщенні робили ремонт, тож змоги щось виробляти не було.

«Зараз я думаю про нові канали поставок. Це вдома було усе організовано, я знав, до кого звертатися, як швидко привезуть. Усі ці ланцюжки потрібно будувати наново – це забирає багато часу та енергії. Львів має привабливий ринок для збуту — у місті багато туристів, багато кав’ярень, до яких можна заходити зі своєю продукцією», — ділиться Сергій.

На новому місці за сприяння Проєкту USAID підприємець впроваджує НАССР — Hazard Analysis and Critical Control Point. Це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції харчування. Консультантка радить, що потрібно зробити у цеху, аби харчове виробництво відповідало усім вимогам.

«Про НАССР я думав ще вдома, але все не знаходив часу. Зараз я розумію, що це дуже мені потрібно, — говорить підприємець. — Щоб продавати свою продукцію у мережевих кав’ярнях, продуктових магазинах, потрібно відповідати таким вимогам і за потреби надати сертифікат безпечності харчових продуктів. Тож вважаю такі консультації дуже цінними, враховуючи, що мій бізнес релокований і має адаптуватися до нового середовища, тримати конкуренцію із тими виробниками, які давно на цьому ринку».

«Для релокованого бізнесу або тих, хто планує переїзд, супровід із впровадження НАССР допомагає закласти вже на старті роботи на нових потужностях ефективно і безпечно сплановані виробничі процеси, розташування обладнання та основних робочих зон, роботу персоналу, співпрацю з постачальниками та клієнтами. У результаті такі кроки можуть підсилити конкурентоспроможність на новому для них ринку і більш ефективні продажі», — каже консультантка Проєкту USAID.

Нещодавно Сергій Пивовар отримав грошову допомогу від Львівської міської ради, яка започаткувала програму ваучерної підтримки підприємств у період воєнного стану. Нею передбачено три види ваучерів: релокаційні — 100 тисяч гривень, компенсаційні та інвестиційні — по 300 тисяч. Таку допомогу можуть отримати підприємства, які мають реєстрацію у Львівській територіальній громаді. Ці гроші пан Пивовар використав на ремонт свого орендованого цеху.

Він вірить, що обов’язково повернеться додому, на свою рідну Донеччину, але до того матиме новий досвід розвитку бізнесу на заході України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev