Бахмут: невиправданий, але ласий плацдарм для рашистів

Навколо Бахмута точиться запекла боротьба. За напівзруйноване місто рашистське командування здатне віддавати щодня сотні життів своїх вояк. Таку методику експерти називають «жуківською», адже існує вона ще з часів Другої світової. 

Бахмут: невиправданий, але ласий плацдарм для рашистів / фото з відкритих джерел

У районі Бахмута ще в січні було зосереджено до 32 батальйонно-тактичних груп, половина з яких взяла значну участь у бойових зіткненнях. Решта забезпечували компенсацію втрат, пишу у своєму Телеграмі військовий експерт Олександр Коваленко. 

Згодом, нагадує він, пригожин перетягнув частину ресурсу з-під Бахмута на Соледар та успішно там перемолов. Затикати дірки, за його словами, довелося сімома десантно-штурмовими дивізіями. 

«У результаті багатоходовки пригожина угруповання чисельністю до 25 тисяч скоротилося, з урахуванням 200-х та 300-х, більш ніж на третину. Крім «соледарівської м'ясорубки», під Бахмутом продовжилася утилізація залишеного ресурсу, що так само вплинуло на чисельність російсько-окупаційних військ тут», — зазначає експерт. 

Наразі плацдарм замовк. Російсько-окупаційні війська не роблять різких рухів і вичікують. Командуванню противника потрібно терміново стягувати компенсацію втрат і цією компенсацією вже явно не будуть зеки. Але на це потрібен час та ресурси — все впирається саме в них. «І поки російсько-окупаційні війська у глухому куті, пригожин роздає значки «За взяття під Соледаром», — підсумовує Коваленко. 

Значення боїв за Бахмут не розуміють і на самій росії. Інтернет-видання ruday.link російськомовного сегменту мережі зазначає, що завзяте бажання взяти Бахмут поставила у нерозуміння багатьох оглядачів, які стверджують, що російська армія продовжує виділяти колосальні ресурси на цю локальну операцію, попри відсутність будь-якого результату. 

«Внимание к этому городу дорого обходится для россии — как в людях, так и в технике… Одна из возможных причин того, что туда направляется столько людей и ресурсов, заключается в том, что он стал вопросом военного престижа. После месяцев неудачных попыток кремль не хочет признавать поражение», — російською пише видання. 

За словами бійця ЗСУ із позивним «Киянин», який нараз знаходиться в Бахмуті, потужні біомаси росіян продовжують лізти до міста, але наші боронці і далі нищать ворога, наносячи йому колосальні втрати. 

«Це тактика, яку у Другій світовій застосував Жуков, аби показати хоч якусь маленьку перемогу, тому вони кидають на фронт всі наявні ресурси. Паралельно проводяться інформаційні атаки в кіберпросторі та розповсюджується інформація про ймовірний наступ з боку Білорусі», — каже військовий. 

Він нагадує, що на початку повномасштабної війни ситуація була значно гіршою, адже відчувалась значна нестача техніки та ресурсів. Наразі ж піхота, артилерія, розвідка —  всі працюють плідно, злагоджено та результативно. 

Зокрема, днями прикордонники вибили взвод окупантів з Бахмута: ворог під прикриттям артилерії намагався штурмом атакувати передові позиції наших захисників. 

Оборонці кордону відпрацювали по штурмовиках зі стрілецької зброї, мінометів та гранатними скидами з БПЛА. Також, завдяки вогневій підтримці від Сил оборони, прикордонникам вдалося вибити окупантів. Рашисти зазнали втрат — 12 мертвих та приблизно 17 поранених.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev