Без електроенергії, але зі світлом: чим можна замінити лампочки вдома

До відключень електроенергії вже, здається, всі починають звикати. Кожен знаходить свої альтернативні способи освітлення квартири і адаптується під нові умови життя. Пропонуємо вам способи, як виживати під час вимкнень електроенергії. 

Свічка

Найпростішим джерелом світла є звичайна свічка. Це найпопулярніший "прилад" для українців, і завдяки свічкам, окрім освітленої кімнати, ви ще отримаєте трохи затишку. Проте, її краще не залишати без нагляду, особливо, якщо у вас є маленькі діти чи домашні тварини. 

Найважливіша характеристика свічки — це час її горіння. Зауважте, що свічка з воску буде горіти довше, ніж з парафіну.  Трохи гірші, але теж непогані – стеаринові. Парафінові свічки дешеві, проте згоряють вони дуже швидко, в той час, як воскові та стеаринові горять довше, але й коштують дорожче.

Ліхтарик

Кишеньковий ліхтарик не є дуже зручним методом освітлити квартиру. А от налобні чи кемпінгові ліхтарі вже поважніші та слугуватимуть чудовим резервним джерелом освітлення.

Окрім того, зараз в інтернеті можна знайти великий вибір акумуляторних ліхтарів з різними режимами та потужністю. Зарядити такий ліхтар можна, ввімкнувши його розетку або до автомобільного прикурювача. 

Зазвичай заряду ручного ліхтарика на акумуляторі вистачає на 2 години роботи на повній потужності. Заряду ліхтаря на сонячній батареї вистачить для роботи протягом 6 годин.

LED стрічка

Такі стрічки бувають різної довжини та з різними режимами. 

Живлення відбувається як від батарейок, так і USB.

Деякі стрічки мають клейку основу, тому її зручно повісити чи розташувати так, як вам потрібно. 

Гірлянди на батарейках

Аналогічно до LED стрічки, гірлянди бувають різної довжини. Окрім того, зараз є великий вибір гірлянд-кульок та різноманітних фігурок. Така гірлянда світитиме до 2-3 днів і з нею теж варто бути обережним, якщо маєте домашніх улюбленців, які не проти щось погризти. 

Акумуляторний світодіодний прожектор

Такий прожектор не працюватиме довго, приблизно до 4 годин, проте світла даватиме багато. Зарядити його можна через USB-кабель. 

Гасова лампа

Прослужить вам близько 20 годин без світла. Окрім того, зараз можна знайти гасові лампи із регулятором яскравості.

Олійна лампа

Олійною лампою називають різноманітні світильники, які працюють на основі згорання олії. Принцип дії олійної лампи схожий із принципом дії гасової лампи. Зробити її досить легко — до місткості заливається олія, туди опускається ґніт.

Ґніт — це мотузка з рослинних або штучних волокон, яка просочується олією. Другий кінець ґнота, закріплений над олією, підпалюється і олія, піднімаючись по гноту, горить.

Цей засіб освітлення теж вважається пожежонебезпечним, особливо якщо на таку лампу немає плафона, що захищає від відкритого полум’я.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev