Через постійні обстріли на Луганщині немає вільного доступу до деокупованих сел - Гайдай

Станом на ранок 14 жовтня вільного доступу в деокуповані населені пункти Луганщини у обласної адміністрації немає. Ці села росіяни щільно розстрілюють.

Через постійні російські обстріли Луганська ОВА не має вільного доступу до деокупованих сел області - Гайдай

Окупанти знають, що там залишилося цивільне населення і де саме мешкають люди, та все одно відкривають вогонь.

Обласна адміністрація вже підготувалася для оперативної допомоги людей і чекає лише дозволу від військових. Про це в ефірі телемарафону розповів очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай 

"Після деокупації будемо організовувати евакуаційні рейси, аби люди перезимували в теплі – у містах Луганщини системи опалення зруйновані вщент. Готовність заїжджати на звільнені території є, маємо все для оперативної допомоги людей: ліки, гуманітарні набори, теплі речі, але поки що туди потрапити спокійно неможливо – чекаємо дозволу від військових, —  – наголосив Гайдай.

Зимувати на цих територіях лишається небагато людей, особливо на тій частині, де проходила активна фаза бойових дій, але це все одно тисячі осіб.  

“Ми дуже сподіваємось, що після деокупації ми зможемо наводити стабільні евакуаційні рейси і вивеземо людей на більш мирну територію, хоча на сьогодні в Україні абсолютно мирної території немає. Однак, у нас є куди розселити людей, щоб вони хоча б взимку не позамерзали, тому що російська армія розстріляла і зруйнувала всю критичну інфраструктуру”. 

Зокрема, зараз є декілька варіантів евакуації з Луганщини. Можна виїхати через Запоріжжя, також є варіант їхати кілька діб через територію країни-агресора, потім до Балтійських країн. З деокупованих територій поки лише військові можуть вивозити тих людей, які хочуть виїхати. Крім того, там продовжують залишатись літні люди, які вважають, що будуть до останнього вдома. 

На окупованих територіях дітям навіть не намагаються організувати нормальний освітній процес. Заклади освіти або зруйновані, або без опалення, як от у Лисичанську. Провести онлайн навчання там теж нема можливості. Тому один раз на тиждень вчителі приймають на перевірку видані завдання та роздають нові. До процесу навчання відділи освіти максимально залучають батьків учнів. 

А до примусової мобілізації вже залучають співробітників «ДАІ». Номери автівок тих, кому відтермінували призов після отримання повістки, вносять до спеціальної електронної системи, що дозволяє відстежувати чоловіка.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev