Чи можуть ВПО оформити субсидію на новому місці перебування?

На питання щодо субсидій для переселенців відповідають юристи. 

Фото з архіву "Вчасно"

Так, внутрішньо переміщені особи можуть оформлювати субсидії на новому місці проживання, повідомляє благодійний фонд «Право на захист».

Це право зазначено в Постанові КМУ № 848 від 21 жовтня 1995 р. «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» зі змінами які були внесені Постановою КМУ № 1041 від 16 вересня 2022 року.

Відповідно до нового порядку Пенсійний фонд розпочне взаємодію з управліннями соціального захисту населення. Управління соціального захисту населення продовжить нараховувати виплати, а Пенсійний фонд забезпечить виплату грошей через банки та «Укрпошту».

Якщо ВПО отримувала субсидію за попереднім місцем проживання, то вона при подачі заяви з документами за новим місцем проживання, повинна повідомити про це уповноважену установу за новим місцем проживання. Субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання людини та за місцем її фактичного проживання.

Документи для призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за новим місцем проживання можна подати через такі установи:

  • Управління соціального захисту населення;
  • ЦНАП;
  • уповноважена посадова особа територіальної громади;
  • органу Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг ВПО призначають одному з членів домогосподарства. Договір оренди при цьому для ВПО не обов’язковий, достатньо мати довідку ВПО.

Під час звернення по субсидію ВПО зобов'язана вказати всіх, хто мешкає в одному з нею домогосподарстві. Потрібно надати такі документи:

  • заява про призначення субсидії;
  • довідка про статус ВПО;
  • декларація про сукупний дохід членів домогосподарства;
  • дані про тих, хто мешкає у домогосподарстві;
  • паспорт та ІПН заявника;
  • довідки, що надають право на пільги.

Крім того, для нарахування субсидії не будуть враховувати:

  • допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням у своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Після перевірки усіх наданих документів, структурний підрозділ, до якого було надано документи, повинен надати рішення щодо призначення субсидії або відмови в призначенні.

Перевірити, чи призначено субсидію, можна на спеціальному сайті — https://subsidii.ioc.gov.ua.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev