До 80 пацієнтів на день: як київські кардіологи приїжджають працювати на Донеччину

Щоб мешканці Донеччини могли отримати консультацію столичних кардіологів, лікарі Київського Центру дитячої кардіології та кардіохірургії вже вдруге приїжджають на Схід.

Кардіолог Юлія Кіян-Кузьменко під час прийому на Донеччині / фото з особистого архіву

З 80 пацієнтів на день, які приходять у прифронтових містах Донеччини на консультації до лікарів Київського Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, приблизно 50 — це діти, повідомляє «Вчасно».

Раніше допомогу вже отримали маленькі та дорослі пацієнти Покровська і Родинського. Цього разу — пацієнти Білозерського та Добропілля.

«У вересні ми виявили три дитини, стан здоров’я яких потребував оперативного лікування, — розповідає завідувачка відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії у дітей Юлія Кіян-Кузьменко. — Після нашого огляду вони приїхали до нас у Київ, двох діток вже прооперували, а третя дитина готується до операції. Всі операції та лікування для дітей у нашому центрі — безкоштовні».

Щоб надати професійну консультацію та допомогу, київські кардіологи привозять з собою на Схід необхідне обладнання. Працюють у будь-яких умовах. Цього разу після російського терористичного обстрілу інфраструктури працювали без світла — виручали ліхтарі та генератори.

Так у кабінеті Добропільської лікарні родина місцевих мешканців змогла отримати професійну медичну допомогу.

«Ми обстежили на УЗІ серце доньки, запитали про все, що нас непокоїло. Раніше довго не могли потрапити на прийом до кардіолога й ось нарешті отримали консультацію, — діляться враженнями батьки маленької пацієнтки. — Дякуємо за таку можливість і київським медикам, і нашому сімейному лікарю, який попередив про візит лікарів зі столиці».

Взагалі Київський Центр дитячої кардіології та кардіохірургії не зупинявся з 24 лютого — лікували щодня весною, коли у столиці були бої, а потім їздили у деокуповані міста Київщини. Тому звикли до екстрених умов. Головне — завжди бути поряд з пацієнтами.

«Війна впливає на стан людей, — розповідає Юлія Кіян-Кузьменко. — По дорослих вже бачимо наслідки, а вплив на дітей, скоріш за все, дізнаємося пізніше. Боремося, щоб його було менше. Наразі фіксуємо збільшення запальних процесів, причина яких у стресах та зниженні імунітету».

Дуже важливо, наголошують лікарі, в умовах війни не запускати хвороби, не відкладати лікування. Якщо у вас були призначення від медиків — їх потрібно виконати. Недоліковані хвороби та вплив війни разом можуть дуже сильно підірвати здоров’я.

Юлія Кіян-Кузьменко запевнила, що разом з колегами з Центру дитячої кардіології та кардіохірургії буде і надалі приїжджати у прифронтові міста. Вони їй добре знайомі, адже жінка з 2014 року активно займалася волонтерською діяльністю на Сході. А у майбутньому вона сподівається зі своєю місією лікувати дітей у Бахмуті, в якому народилася і за долею якого спостерігає у новинах.

Більше інформації про роботу Київського Центру дитячої кардіології та кардіохірургії можна дізнатися тут: https://cardio.org.ua.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev