«Донецьк та Макіївку можна звільнити за два тижні», — полковник запасу ЗСУ, льотчик Роман Світан

Наразі є варіанти для контрнаступу України у Донецькій області, вважає військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Фото: Угруповання Об'єднаних сил

«Якщо реально зайде важка зброя, то й Донецьк та Макіївку можна звільнити протягом двох тижнів, — розповів Роман Світан в інтерв’ю Ukraine Media. — Зайти до Донецька вже можна сьогодні. Від лінії фронту до околиць міста кілька кілометрів. І ці кілька кілометрів були всі вісім років».

Військовий льотчик також зазначає, що захід українських військ до Донецька, а потім й до Макіївки буде на таким страшним та болючим, як окупація росіянами Маріуполя.

Свiтан Роман — донеччанин, громадський дiяч, полковник запасу ЗСУ, радник голови Донецької обласної державної адмiнiстрацiї у 2014 роцi. Потрапив в полон до російських спецслужб в червні 2014 року в окупованому Донецьку, пройшовши тортури, був звільнений.

«Протягом цього тижня російські війська для якихось своїх цілей обстрілювали Донецьк. Це були блукаючі міномети, кілька батарей Т-30, — розповідає Світан. — Обстрілювали Донецьк для якихось своїх політичних цілей. Але досягли вони дуже цікавого ефекту. Зараз із Донецька йде фактично втеча людей, які розуміють, що розпочалися якісь бойові дії. Виїзд людей із Донецька буде протягом приблизно тижня, він уже розпочався. Війська «днр» отримали вказівку вивезти свої сім'ї із Донецька. Населення міста процентів на 20 зменшилося».

Така ситуація, вважає експерт, є вдалою саме для контрнаступу ЗСУ. Також в своїх інших виступах Роман Світан звертає увагу на необхідність підкріплення артилерією українських військ. Він підкреслює успіхи роботи «натівської» артилерії 155 калібру на напрямках Донецької та Луганської областей. Саме це та мужність ЗСУ сьогодні дозволяють стримувати ворога. Збільшення поставок іноземної зброї дозволить захисникам України рухатися далі та звільняти свої території.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev