Катастрофа MH17 на Донбасі: Гаазький суд визнав Гіркіна, Харченка та Дубинського винними

17 листопада суд у Гаазі поставив крапку у справі літака МН-17 Малайзійський авіаліній, який виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур і збитий у небі над Україною 17 липня 2014 року.

Суд у Гаазі дійшов висновку, що пасажирський літак Boeing рейсу MH17 Malaysia Airlines збили зенітно-ракетним комплексом "Бук", ракету випустили з боку селища Первомайське Донецької області. Про це під час сьогоднішнього підсумкового засідання заявив головуючий суддя Фредерік Стейнхаус.

"Суд уже може заявити, що MH17 був збитий ракетою, випущеною з сільськогосподарського поля під Первомайським", – сказав суддя.

За висновком суду, росія мала загальний контроль над так званою "днр". Таким чином суд вважає, що з середини травня мав місце міжнародний військовий конфлікт між Україною та "днр", яка була під повним контролем росії. У свою чергу об'єднана слідча група розслідувала цей сценарій, але виключила його на підставі досить переконливих доказів.

"Також було спростовано сценарій нібито запуску ракети з української установки "Бук", оскільки він суперечив основним доказам. Зокрема, для цього випущена із Зарощенського ракета мала б у польоті розвернутися на 180 градусів, що неможливо з огляду на її характеристики", - сказав головуючий суддя.

Протягом 14 днів після винесення вироку сторони обвинувачення та захисту можуть оскаржити рішення суду. Жоден з чотирьох обвинувачуваних у четвер не був присутній на засіданні суду.

У збитті цивільного літака рейсу МН17 Амстердам – Куала-Лумпур суд звинувачує Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського і Леоніда Харченка. Четвертого обвинуваченого – Олега Пулатова – суд виправдав.

Гіркін і Дубинський – громадяни росії, Харченко – українець.

Суд визнав, що вони винні в збитті літака і вбивстві 298 людей, які були на борту. ЗРК "Бук", з якої було випущено снаряд, на українську територію було привезено з росії. 

Зачитуючи короткий виклад ухвали, головуючий суддя Хендрік Стінхейс сказав, що чоловіки не користуються жодним імунітетом від судового переслідування, оскільки вони не були членами російських збройних сил, пише Reuters.

Гіркін, Дубинський та Харченко ховаються від правосуддя. Вважається, що вони перебувають на території росії, яка не буде їх екстрадувати.

У рішенні суду також зазначено, що Росія контролювала сили бойовиків на сході України під час збиття літака рейсу МН17. 

"Суд вважає, що MH17 був збитий в результаті обстрілу ракети БУК з поля ферми поблизу Первомайська, у результаті чого загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу", – сказав головуючий суддя Хендрік Стінхейс.

Суд встановив, що Дубинський і Харченко винні в поставці ЗРК "Бук" із Росії для запуску ракети, а також до його вивезення. Основною ціллю збиття мали бути військові літаки, зазначає "Європейська правда".

"Гіркін операційно відповідав за дії своїх підлеглих", – заявив суддя.

Дубинський як командир був координатором, який був в курсі доставки, транспортування, задіяння та виведення "Бука" і грав велику роль в виконання злочину.

Харченко – особа, яка виконувала завдання командира Дубинського і більш прямо причетний до фактичного виконання злочину.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий у небі над окупованою проросійськими бойовиками частиною Донеччини 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули.

Прокуратура Нідерландів вимагає максимальний термін покарання – довічне ув'язнення – для всіх чотирьох обвинувачених. Слухання в справі тривали з березня 2020, по суті справу почали розглядати в червні 2021. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev