Можуть кинути на напрямок Піски-Авдіївка-Мар’їнка: що означає введення росією на фронт «3-го армійського корпусу»?

росія перекидає до України нещодавно сформований «3-й армійський корпус». Куди, і як це вплине на ситуацію — оцінюють експерти. 

Фото: СІТ

Аналітики команди CIT (Conflict Intelligence Team) на основі даних з відкритих джерел винесли оцінку, що російська федерація почала перекидати на фронт перші підрозділи зі складу новоствореного «3-го армійського корпусу».

«Останніми днями наші волонтери виявили фото та відео перевезення російської військової техніки залізницею. На відео видно повний склад комплексу «Бук», а на фотографії — танки Т-80БВ та Т-90М. Згідно з базою даних російської залізниці, обидва склади прямують з Муліно Нижегородської області на залізничну станцію Неклинівка Ростовської області біля кордону з Донецькою областю України.

З Муліно вони вийшли 22 та 24 серпня відповідно, що приблизно відповідає часу відправлення сформованого там «3 армійського корпусу», — йшлося в матеріалі.

Як припускають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), російські військові мають намір ввести цей корпус для посилення наступальних операцій під Донецьком, де рух навколо Мар'їнки, Пісків і Авдіївки застопорився після деяких успіхів.

Частини «3-го армійського корпусу» також можуть бути розгорнуті на південній осі, зокрема і біля Херсона.

Однак, як пише ISW, підрозділи армійського корпусу навряд чи зможуть створити ефективну бойову міць.

«Краще оснащення необов’язково робить сили більш ефективними, якщо особовий склад недостатньо навчений або дисциплінований, як багато членів добровольчих частин «3-го армійського корпусу», — наголошують в Інституті.

Зображення елементів корпусу показали, що добровольці фізично нездорові і старі. Аналітики також відзначають, що нестача в росії досвідчених молодших офіцерів вплине на ефективність з'єднання.

Як своєю чергою пише експерт Defense Express Іван Киричевський, за наявною інформацією, з однієї сторони підрозділи «3-го армійського корпусу» отримали відносно нове озброєння. А з іншої сторони — якість «живої сили» в складі цих частин бажає лишати кращого навіть за мірками армії рф зразка серпня 2022 року.

«На оперативно-тактичному рівні ця новина — погана. Бо рашисти створили резерв, який можуть використовувати або для «вигальмовування» просування наших військ на Херсонському напрямку. Або ж — для посилення тиску на наших захисників в напрямку Бахмута чи біля Пісків», — зазначає він.

А от на стратегічному рівні ця новина говорить якраз про крупний провал кремля:

«Пригадуєте, на початку червня були розмови про те, що в середині серпня армія рф знову спробує наступати на Київ зі сторони Білорусі, щоб відкрити «другий фронт» проти ЗСУ? От саме під таку задачу рашисти і почали формувати свій «3-ій армійський корпус», який за планами мав би налічувати аж 15 тисяч «багнетів», мати 400 танків та ще 700 інших бронемашин, — пише експерт. — Але для реалізації сценарію «другого походу під Київ» армії рф спочатку було б потрібно захопити всю територію Донецької області, щоб вивільнити резерви. Обидва ці кроки рашистам не вдались».

Всю вільну «живу силу» рф кидала переважно на покриття поточних втрат, а не на формування нового армійського корпусу.

Тому росія так і не змогла сформувати свій «3-ий АК», тому в них і нема сил для нового наступу на столицю.

Зазначимо, 10 серпня розвідка Британії повідомила, що для підтримки своєї «операції» росія майже напевно створила нове велике формування сухопутних військ - «3-й армійський корпус», що базується в Муліно.

Водночас там вважали, що через «обмежений рівень народного ентузіазму» рф навряд чи зможе набрати до цього корпусу необхідну кількість людей. Крім того, зазначалося, що ефект створення нового формування навряд чи буде вирішальним для всієї російської військової кампанії.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev