ФОТО. «Ми раді, що можемо допомогти зимувати людям у теплих домівках»: міжнародні донори перевірили, як відбудовується житло на Донбасі

Делегація представників Посольства Японії та Агентства ООН у справах біженців в Україні з робочим візитом побувала у селищі Курдюмівка, що на Донеччині, та перевірила стан відновлення житла.

Минулого року для відновлення та реконструкції зруйнованого житла вздовж лінії розмежування було виділено Урядом Японії спільно з чеською організацією «Людина в біді» 325 тисяч доларів, передає ІА «Вчасно».

На ці кошти було відновлено півтори тисячі будинків на підконтрольній українському Уряду території Донеччини.

«Велике спасибі, що замінили нам двері, вікна, бо у нас тут нічого не було. Все було розбите. 6 лютого 2017 року, о восьмій годині вечора, син сидів за ноутбуком. Коли почули перший вибух, то всі кинулись до вітальні, бо тут найбезпечніше місце. Він біг із кімнати, а за ним все летіло: скло, шматки штукатурки. Саша повернувся спиною до дверей і осколок потрапив прямо в серце. Швидка так і не приїхала, а ми все чекали й чекали, - розповіла мати загиблого підлітка Юлія Новицька.- Від отриманих травм мій 15-річний хлопчик помер на місці».

Місцеві мешканці стверджують, що з початку 2015 року обстріли бойовиків забрали життя п’яти їх односельців.

«31 грудня 2015 року нас накрило. Було два залпи граду, снаряди лежали по всій дорозі, було зруйновано багато будівель,- розповіла 70-річна мешканка селища Валентина. - Вчора теж стріляли дуже. У селі є школа, роботи немає, до війни тут працював завод, що виготовляв кислототривку цеглу, але наразі він стоїть. Ми виживаємо, бо нам привозять гуманітарну допомогу різні організації, роздають продуктові набори, привозять дрова, давали гроші, аби ми купили вугілля».

Зокрема, завдяки донорській допомозі у Курдюмівці було відбудовано два будинки, тридцять шість - відремонтовано.

«Уряд Японії разом із партнерами підтримує чим може мирних мешканців Донбасу. Дуже багато сімей, що потребують допомоги, і нам доводиться робити вибір, кому допомагати у першу чергу, - сказав, спілкуючись з селянами Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шигекі Сумі. – Зима в Україні дуже холодна, ми раді, що можемо допомогти зимувати людям у теплих домівках».

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev